Dialógus Platform: Nem kapunk támogatást Gülentől

Dialógus Platform: Nem kapunk támogatást Gülentől

A Corvinus egyetem volt rektora nem tud arról, hogy az egyesület tanácsadója lenne.

Nem vagyok tagja a Dialógus Platform Egyesület tanácsadói testületének – mondta megkeresésünkre Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi rektora, aki lapunktól hallott arról először, hogy ilyen minőségben szerepel a szervezet honlapján. Mint a Magyar Nemzet korábban megírta, a Dialógus Platform az interneten fellelhető információk alapján egyike lehet azoknak a szervezeteknek, amelyek a törökországi puccs szervezésével megvádolt Fethullah Gülen hitszónokhoz kötődnek Magyarországon. Utóbbiak kapcsán kérte Törökország Magyarországtól, hogy vizsgálja felül az itteni gülenista szervezetek működését, aminek a külügy eleget is fog tenni.

Rostoványi elmondta, soha nem adott semmilyen tanácsot az egyesületnek, mindössze néhány alkalommal tartott előadást a felkérésükre. Hasonlóképpen nyilatkozott Erdődy Gábor, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektorhelyettese is, aki szintén lapunktól tudta meg, hogy szerepel az egyesület honlapján a tanácsadói testületben. Mint elmondta, őt egyszer kérte fel a Dialógus Platform egy előadás megtartására, de végül azt sem tudta elvállalni.

A Magyar Nemzet kereste az egyesületet, miért tüntetett fel tanácsadóként olyan személyeket, akik ezt nem vállalták. Arról számoltak be, hogy a tanácsadói testület tagjait 2014-ben kérték fel szóban, és az illetők válaszát kollégájuk hibás magyarnyelv-tudása miatt úgy értelmezték, elvállalják a felkérést. A hibát korrigálták, az érintettek nevét levették honlapjukról, és írásban elnézést kértek tőlük. Azzal kapcsolatban, hogy milyen módon kötődnek a hitszónokhoz, úgy válaszoltak: Gülen gondolataitól ihletet kapva alapították az egyesületet, ugyanakkor semmilyen támogatást sem kapnak a mozgalomtól. Arra, hogy bármilyen módon részt vettek-e a törökországi puccs megszervezésében, határozott nemmel feleltek, és megjegyezték, a kérdés is „kissé bántó” számukra, hiszen elítélnek mindenféle erőszakos cselekményt. Az egyesületet arról is kérdeztük, milyen kapcsolatban állnak a Gülennel összefüggésbe hozott Orchidea Iskolával, amely arról számolt be, hogy semmilyen módon nem kötődik a hitszónokhoz. Mint a Dialógus Platform tájékoztatott, néhány tagjuk gyermeke az iskola diákja, továbbá ők maguk is támogatták az intézmény által szervezett Pangea elnevezésű országos matematikaversenyt.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 10.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »