Diákok rontotta munkanélküliségi mutatók

Diákok rontotta munkanélküliségi mutatók

A frissen végzett diákok miatt júniusban enyhén nőtt a munkaügyi hivatalok által regisztrált olyan állástalanok száma, akik egy kedvező ajánlat esetén azonnal munkába tudnának állni. A legnagyobb és a legkisebb munkanélküliségű járás ezúttal is a déli, magyarlakta régióban található.

A Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVAR) tegnap közzétett jelentése szerint június végén 181,5 ezren voltak a szlovákiai munkaügyi hivatalok nyilvántartásában, ami az előző hónaphoz képest alig változott, az egy évvel korábbinál azonban 40,5 ezerrel kevesebb. Az összes állástalant tekintve a munkanélküliség 6,58 százalékos.

Az elemzők azonban egy másik adatot tartanak mérvadónak. Azt, amely azon állástalanok számát tünteti fel, akik képesek azonnal munkába állni, ha kedvező ajánlatot kapnak. „Ezek száma az előző hónap végén nagyjából 150 ezer volt, 1600-zal több, mint egy hónappal korábban, ami elsősorban a végzős diákok munkapiaci megjelenésével magyarázható. Az egy évvel korábbihoz képest azonban még így is több mint 38 ezres csökkenésről adhatunk számot, ami azt jelenti, hogy az ilyen állástalanok aránya 5,43 százalékra esett vissza. Csak összehasonlításképpen: egy évvel ezelőtt ez még 6,9 százalék volt” – nyilatkozta Marián Valentovič, az ÚPSVAR vezérigazgatója. Szlovákiában egyébként 2001-ben érte el a csúcsot az állástalanok száma, akkor a munkaképes lakosság csaknem 20 százalékának nem volt munkája.

Járási lebontásban az egyik legérdekesebb adat, hogy a legnagyobb és a legkisebb munkanélküliségű járás is a déli, magyarlakta régióban található. A legnagyobb munkanélküliséggel továbbra is a Rimaszombati járás küszködik, ahol az állástalanok aránya 17,6 százalék körül mozog. A legjobb adatot a Galántai járásban mérték, ahol a munkanélküliség csupán 2 százalékos.

Hírdetés

„Vannak bizonyos rendszeres éves kilengések a munkanélküliek számát tekintve. Ilyennek számít a júniusi növekedés is, a főiskolát és egyetemet végzettek ugyanis ekkor jelentkeznek tömegesen a munkaügyi hivataloknál. Hasonló a helyzet szeptemberben is, amikor a középiskolákból kikerülő, tanulmányaikat már nem folytatók jelentkeznek” – nyilatkozta Ján Richter munkaügyi miniszter.

Míg tavaly júniusban 8369 főiskolát végzett diák regisztráltatta magát a munkaügyi hivataloknál, idén 7506-an, vagyis a trend egyértelműen csökkenő. Richter szerint azonban ennél is fontosabb, hogy a tavaly júniusban jelentkezettek döntő többsége már tavaly őszre talált magának munkát, így csak a nyári hónapokra regisztráltatta magát.

„A jó hír, hogy a szezonális hatásokat figyelmen kívül hagyva a munkanélküliség mutatók tovább javultak. Csak az elmúlt időszakban több mint 2 ezer olyan állástalannak sikerült munkát találnia, aki hosszabb ideje sehol sem dolgozott” – mondta Richter, aki szerint az elkövetkező időszakban is azok foglalkoztatására összpontosítanak majd, akiknek hosszabb ideje nincs munkájuk és az általános iskolát sem végezték el. Marián Valentovič, az ÚPSVAR vezérigazgatója szerint a cégeknek azonban továbbra is a szakképzett munkaerő hiánya okozza a legtöbb gondot és nehézséget. A szabad munkahelyek száma így csak az elmúlt hónapban több mint 1,5 ezerrel, 82 ezerre nőtt. A legtöbb szabad állást, több mint 21 ezret Pozsony megyében, a legkevesebbet, alig 4,7 ezret pedig Besztercebánya megyében kínálták.

(mi, TASR, SITA)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »