Diákhitel és nemi diszkrimináció

Diákhitel és nemi diszkrimináció

Jelenleg a Diákhitelt azoknak az egynél több gyermekes nőknek engedik el (részben, vagy egészében), akiknek 2018 után születtek gyermekei, a több gyermekes férfiaknak azonban nem. Mindez számos kérdést vet fel: hogyan érinti ez a diszkriminatív kedvezmény a fiúk és lányok oktatási lehetőségeit, motivációit, milyen üzenetet hordoz, milyen hatása van mindennek az oktatási rendszerre?

Azt láthatjuk, hogy azok, akik támogatják, hogy az állam vonja meg a férfiak jogosultságát, gyakran úgy tekintenek erre, mintha ez csak a családpolitikát érintő kérdés lenne – amely szempontból egyébként szintén problémás – és épp ennek oktatási rendszerben való hatásának aspektusát hagyják teljesen figyelmen kívül. Vajon akik így foglalnak állást, elgondolkodtak valaha is azon, hogy mi a diákhitel valódi célja? Az, hogy a rosszabb társadalmi körülmények közül származó családok gyerekeinek, akiknek a szülei nem tudják kifizetni, támogatni a továbbtanulásukat (tandíj, albérlet, rezsiköltségek stb.) ennek ellenére is legyen lehetőségük továbbtanulni. Hogy lenne igazságos különbséget tenni a nemek között mindebben?

Hírdetés

Hogyan lehet egyáltalán olyan különbséget tenni, ami a felsőoktatásban amúgy is alulreprezentált fiúk továbbtanulási lehetőségeit, motivációját még inkább csökkentheti? A felsőoktatásról szóló döntés mindig egy kockázat: ez egy befektetés, ami vagy nagyon megtérül, vagy kevésbé, vagy nem. Ezt előre alig lehet tudni, a diákhitel felvételével mindenki kockázatot vállal. Hogy lenne igazságos ha egy továbbtanulási döntés előtt álló lány – aki mellesleg tudja, hogy majd egynél több gyereket szeretne – számolhat azzal, hogy később jó eséllyel elengedik hitelét, míg egy vele azonos helyzetű és szándékokkal rendelkező fiú nem? Súlyos probléma az is, hogy mindennek közvetve egy olyan üzenete is van, hogy az állam nem tartja annyira fontosnak és támogatandónak a fiúk továbbtanulását, mint a lányokét.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »