Diadal Szatmáron, bukás Váradon

Diadal Szatmáron, bukás Váradon

VÁLASZTÁSI ÖSSZEFOGLALÓ (I.) – A szatmárnémeti polgármesteri szék visszaszerzését értékelte a vasárnapi helyhatósági választások legnagyobb eredményének az RMDSZ. 

1rmdszval8_b(illusztráció: RMDSZ)

Szatmár megyében a végleges adatok szerint a szavazásra jogosultak 47,82 százaléka vonult urnák elé. A legádázabb küzdelem a megyeszékhelyen, Szatmárnémetiben zajlott, ahol a szövetség négy évi szünet után magyar polgármester állítását tűzte ki célul Kereskényi Gábor parlamenti képviselő személyében. A végleges adatok szerint Kereskényi a leadott voksok 42 százalékával lett a partiumi város polgármestere, ahol a magyar közösség a lakosság 36 százalékát teszi ki.

„Új fejezet kezdődik ezzel Szatmárnémeti fejlődésében” – idézte a Szatmár.ro Kereskényit, aki több mint ötezer szavazattal kapott többet, mint a hivatalban lévő polgármester, a szociáldemokrata Dorel Coica. Utóbbi egyébként négy évvel ezelőtt a Szociálliberális Szövetség (USL) színeiben hódította el a városházát az RMDSZ-es Ilyés Gyulától, aki hatezer szavazattal kapott kevesebbet Coicához képest. A volt szatmárnémeti magyar elöljáró egyébként idén a megyeszékhelyhez közeli Vetés községben indult az RMDSZ színeiben a polgármesteri székért, és meg is szerezte azt.

A részleges eredmények szerint egyébként az RMDSZ tíz tanácsost juttat be a szatmárnémeti döntéshozó testületbe, és így a tanács legnagyobb frakciója lesz, a Szociáldemokrata Párt (PSD) 7, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig 3–3 tanácsosi mandátumot szerzett.

Megmaradt Nagykároly, elveszett több község

Elsöprő győzelmet aratott a szövetség Nagykárolyban is, ahol Kovács Jenő eddigi polgármester a leadott voksok 67,77 százalékát szerezte meg. Emellett Avasújváros, Börvely, Mezőpetri, Érendréd, Hadad, Halmi, Kolcs, Kökényesd, Lázári, Mezőfény, Pusztadaróc, Szatmárhegy, Sárközújlak élén áll RMDSZ-es polgármester.

Megyei szinten az RMDSZ-nek nem sikerült megőriznie az összes polgármesteri székét. „Vesztettünk ugyan két községet, de megnyertük Szatmárnémetit” – értékelte a vasárnapi megmérettetés eredményét hétfőn hajnalban Pataki Csaba szenátor. Az RMDSZ Szatmár megyei tanácselnökjelöltje elmondta, a következő négy évben az RMDSZ-nek 18 polgármestere lesz a partiumi megyében, míg a Német Demokrata Fórum (NDF), illetve a Magyar Polgári Párt (MPP) 4–4 polgármesterjelöltje szerzett mandátumot.

Az eddigi adatok szerint a szövetség Egriben, Szatmárpálfalván és Ákoson is elvesztette a községvezetői széket, utóbbi két településen a Nemzeti Liberális Párt (PNL) javára. Pataki Csaba arra is felhívta a figyelmet, hogy bár vannak községek, ahol nem a szövetség jelöltje nyert, annak tanácsosi listája „toronymagasan az élen végzett”. Az MPP Egriben, Kaplonyban, Csomaközön és Mezőteremben szerzett polgármesteri széket, legtöbbet az NDF kárára.

Évtizedes vereség Nagyváradon

Az elmúlt két évtized legnagyobb vereségét szenvedte el az RMDSZ vasárnap Nagyváradon, ennek eredményeként az eddiginél jóval kisebb súllyal bír majd a helyi tanácsban, ahol két magyar tanácsossal lesz kevesebb. Bihar megyében egyébként a lakosság 53,91 százaléka vonult urnák elé, Nagyváradon ellenben ennél jóval alacsonyabb volt a részvétel.

Ilie Bolojan eddigi polgármester hatalmas fölénnyel nyerte a versenyt, a PNL-es politikus a voksok 70,95 százalékát szerezte meg, az őt követő Huszár István csupán a szavazatok 13,03 százalékát kapta. Az RMDSZ-es alpolgármester mintegy 6000 szavazattal kapott kevesebbet, mint a tulipán színeiben 2012-ben induló Cseke Attila szenátor, aki a szavazatok 18,87 százalékát kapta. Zatykó Gyulára, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) polgármesterjelöltjére a szavazók 2,85 százaléka voksolt, ám szavazatszámban kevesebben voksoltak rá, mint 2012-ben.

Jóval kisebb támogatottsága volt az RMDSZ helyi tanácsosi listájának is, csupán a választók 14,24 százaléka nyomta rá a pecsétet – 2012-ben 17,32 százalékos volt a támogatottsága –, ami a 25 százalékos magyar közösséggel rendelkező városban rendkívül gyenge eredménynek számít. Ennek következtében az eddigi hat helyett csupán négy RMDSZ-es önkormányzati képviselő lesz a tanácsban. Évtizedek óta először a Szociáldemokrata Párt (PSD) öt tanácsosával megelőzi a szövetséget, míg a 18 tanácsosi mandátumot szerzett PNL megőrzi kétharmados többségét.

Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke a Bihoreanul online kiadása szerint hétfői sajtótájékoztatóján Kiss Sándor megyei RMDSZ-elnököt okolta a gyenge nagyváradi eredményért, aki szerinte a helyi tanácsosi lista összeállítójaként a „titkárnőjét” is jelöltette. Szabó úgy vélte, a lista nem volt reprezentatív a magyar közösségre, ezért nem nyerte el a választók tetszését, s a gyenge szereplésért valakinek vállalnia kell a felelősséget. Szabó az EMNP-nek és Tőkés Lászlónak is üzent: szerinte a néppártnak fel kellene oszlania, mivel egyetlen mandátumot sem szerzett a megyében, és az alacsony részvétel azt is bebizonyította, hogy a versenyhelyzet nem mozgósít.

Megőrizték a széküket  

Nagyváraddal ellentétben a megyében az RMDSZ-nek nagyjából sikerült megőriznie erejét, az eddigi 24 polgármesterből 23-at sikerült megtartani, Szentjobbon ugyanis egy független nyert a szövetség jelöltje ellenében. RMDSZ-es polgármester áll a magyarlakta kisvárosok élén: Török László újrázott Nagyszalontán, Nyakó József Érmihányfalván, Béres Csaba Székelyhídon, Pocsaly Zoltán Margittán. Emellett Alsólugas, Bihar, Bihardiószeg, Biharfélegyháza, Bors, Érbogyoszló, Érkörtvélyes, Érsemjén, Érszakácsi, Érszalacs, Érszőllős, Értarcsa, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Kiskereki, Micske, Paptamási, Szalárd, Tóti, Vámosláz és Vedresábrány élén is a szövetség jelöltje áll majd. Közülük Bátori Géza borsi polgármester a „legtapasztaltabb”, 1990 óta vezeti a határ menti községet.

Szilágy megyében Debren, Haraklány, Ipp, Kárásztelek, Kraszna, Krémer, Oláhbaksa, Sarmaság, Szilágybagos, Szilágycseh, Szilágyperecsen, Szilágysámson, Szilágyszeg, Varsolc élén áll majd RMDSZ-es polgármester, míg Szilágynagyfaluban MPP-s támogatással független jelölt nyert. Szintén MPP-s támogatással nyert a szövetség jelöltje a Máramaros megyei Hosszúmezőn. Nagybányán a magyarok jó szereplésének köszönhetően két RMDSZ-es önkormányzati képviselő is lesz a tanácsban.

Arad megyében az RMDSZ-nek sikerült megőriznie súlyát, Kisiratos, Nagyiratos, Nagypereg, Nagyszintye, Tőzmiske polgármesteri székét mondhatja továbbra is magáénak. Temes megyében Igazfalva és Végvár RMDSZ-es elöljárója is megőrizte székét, de a szövetség szerint a legnagyobb eredmény, hogy négyéves szünet után akár két tanácsossal is visszatérhetnek a temesvári döntéshozó testületbe.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »