Diaconu szerint a Cotroceni-palota nem való Románia elnökének

Diaconu szerint a Cotroceni-palota nem való Románia elnökének

Amennyiben ĂĄllamelnĂśknek vĂĄlasztjĂĄk egy percet sem fog a Cotroceni-palotĂĄban tĂślteni – jelentette ki kedd este TemesvĂĄron Mircea Diaconu, a Pro RomĂĄnia ĂŠs a LiberĂĄlisok ĂŠs DemokratĂĄk SzĂśvetsĂŠge (ALDE) ĂĄltal tĂĄmogatott fĂźggetlen ĂĄllamelnĂśkjelĂślt.

MeglĂĄtĂĄsa szerint Cotroceni egy kirĂĄlyi palota, amelynek rendeltetĂŠsĂŠt pontosan meghatĂĄrozza a kirĂĄlyi testamentum, nem valĂł RomĂĄnia elnĂśkĂŠnek.

Azt mondja: kérni fogja a hivatalban lévő kormányt, hogy találjanak más székhelyet az elnöknek.

Hírdetés

PrioritĂĄsai kĂśzĂŠ tartozik, hogy „kezĂŠben a tĂśrvĂŠnnyel” elmagyarĂĄzza az ĂĄllami intĂŠzmĂŠnyeknek, hogy mettől meddig terjed a hatĂĄskĂśrĂźk, mert most „Ăśsszekeveredtek a dolgok”.

Kifejtette: az ĂĄllamfőnek pĂĄrtatlannak ĂŠs politikailag el nem kĂśtelezettnek kell lennie, ĂŠs „szerencsĂŠtlensĂŠgnek” nevezte, hogy RomĂĄniĂĄban az elmĂşlt ĂŠvtizedekben az elnĂśkĂśk beavatkoztak a miniszterek ĂŠs a miniszterelnĂśkĂśk cserĂŠjĂŠbe.

„Sajnos eddig mindenki mĂĄs volt, a mai vĂĄlsĂĄgot szintĂŠn egy elnĂśk (Klaus Johannis – sz.m.) hozta lĂŠtre. Az ĂĄllamfő feladata (…), hogy ne szĂłljon bele, hogy ne dĂśntse el, hogy ne erőltesse, hogy ne vĂĄltsa ki a politikai vĂĄlsĂĄgot, hanem egy jĂł kĂśzvetĂ­tő legyen”- szĂśgezte le Mircea Diaconu. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »