Dezodorhasználat: ne dőljünk be a tévhiteknek

Jó néhány tanulmány napvilágot látott a dezodorok káros hatásairól, ezért felkerestünk egy szakértő bőrgyógyászt, aki eloszlatta a tévhiteket.

Egyes kutatók azon a véleményen vannak, hogy a dezodorok és izzadásgátlók tartós használata elősegíti a mellrák kialakulását. Mások szerint ez csak akkor jelent veszélyt, ha valaki borotválja is a hónalját. Azonban a Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói Dana Mirck vezetésével cáfolták mindkét állítást. Tanulmányuk során 800 mellrákos nőbeteg és 800 egészséges nő testápolási szokásait hasonlították össze, és nem találtak kapcsolatot a hónalj ápolása és a betegség kialakulása között. Kinek higgyünk?

Barát vagy ellenség a dezodor?

Cikkünkben arra keressük a választ, hogy károsak-e a szervezetre a különböző típusú dezodorok, és hogy milyet érdemes használni. A kérdések tisztázása érdekében felkerestük dr. Bálint Ágnes bőrgyógyász főorvost.

– Nyilván az lenne a legegészségesebb, ha nem használnánk dezodort, csak mindenki izzadna szabadon, azonban a mai civilizált életben ez már nem elfogadott. Önnek mi a véleménye a különböző dezodorokról?

– A hajtógázas termékekkel már csak a környezetre gyakorolt hatásuk miatt sem foglalkozunk, és szerencsére egyre kevesebb ilyen termék van piacon. A dezodoroknak két fő típusa van: az egyik az izzadásgátló, mely konkrétan eltömíti átmenetileg a pórusokat, a másik pedig a szagsemlegesítő típus, mely nem befolyásolja az izzadást, hanem semlegesíti a szagokat, és a bőrön lévő baktériumok szaporodását gátolja. Maga az izzadság ugyanis önmagában jórészt egy színtelen, szagtalan folyadék, és azáltal válik szagossá, hogy a bőrünkön lévő baktériumok ezt a nagy mennyiségű verejtéket használják, és különféle enzimek, fehérjék, bomlástermékek jelennek meg, amik rendkívül büdösek tudnak lenni.

– Egyes vélemények szerint a póruseltömítő dezodorok használatánál a méreganyagok nem tudnak kiürülni a szervezetből, és felhalmozódva különböző betegségeket okoznak.

– Ez teljesen alaptalan vélekedés, ugyanis az egész testen több millió verejtékmirigy található, és a hónaljak a izzadásnak nagyjából az egy százalékáért felelősek, tehát a méreganyagok gond nélkül távozni tudnak a szervezetből akkor is, ha valaki izzadásgátló dezodort használ.

– A póruseltömítő dezodorok kapcsán egy csomó, egymásnak ellentmondó kutatás jelent meg. Néhány kutató úgy gondolja, hogy köze lehet a mellrák kialakulásához, sőt az alumínium elraktározódik a szervezetben, az agyban, és hosszú távon különböző idegrendszeri problémákat, sőt akár depressziót is okozhat.

– A táplálékkal sokkal nagyobb mennyiségű alumínium kerül a szervezetbe, mint a dezodorral. Az emlőrák veszélyével kapcsolatban pedig fontos tudni, hogy a nyirokkeringés mechanikai elve – mely belülről kifelé történik – ellentmond annak, hogy a hónalj felszínéről bekerüljön az anyag, és veszélyeztesse az emlőket.

– És ha valaki borotválja a hónalját, és ezáltal mikrosérüléseket okoz a bőr hámfelszínén?

– Ezzel kapcsolatban a kétezres évek elején végeztek egy komoly, átfogó tanulmányt, ahol vizsgálták a hónaljat epiláló, borotváló, dezodort használó emlőrákos nőket, valamint a dezodort nem használó, hónaljat nem borotváló pácienseket, és nem találtak szignifikáns különbséget. Az eredmények alapján tehát sem a borotválás, sem a dezodorhasználat nem befolyásolja az emlőrák kialakulását – írja az életforma.

Drasztikus megoldások az izzadásra

A botoxinjekciót nemcsak az arc ránctalanítására szokták használni, hanem tulajdonságai között van az is, hogy bénítja a verejtékmirigyeket. Dr. Bálint Ágnes szerint egy kezelés nagyjából 0,5-1 évig tartó megoldást jelent az izzadásra.

Ennél durvább verzió, ha valakinek műtétileg eltávolítják a verejtékmirigyeit, azonban ilyen beavatkozást akkor szoktak végezni, ha valakinek a hónalja krónikusan begyulladt, és semelyik hagyományos módszer (antibiotikumos kezelés, gyógyszerek, pórustisztítók alkalmazása) nem segít a páciensen.

– Mégis, mire érdemes figyelni a dezodor kiválasztásakor?

– Természetesen érdemes olyat választani, melyben minimális mennyiségű káros anyag van, például formaldehid, melyet tartósítószerként használnak; emellett érdemes megnézni, hogy a termék klinikailag tesztelt-e, milyen tanúsítványokkal rendelkezik stb. Fontos, hogy a választott dezodor ne irritálja a bőrt, ha ilyet tapasztal valaki, akkor azonnal cserélje le valami másra, esetleg próbálkozzon meg egy érzékeny bőrre való termékkel.

– Mi a véleménye a biodezodorokról, a természetes módokról?

– Amelyik termékben nincs tartósítószer, az nagyon rövid idő alatt megromlik, tehát ha valaki otthon akarna ilyet előállítani, annak gyakorlatilag 3-4 naponta el kellene készítenie a biodezodort, különben megromlik. Ez azért elég macerás dolog, ráadásul a természetes dezodorok mindegyike a szagsemlegesítő kategóriába tartozik, tehát nem gátolják az izzadást, csak a kellemetlen szagok ellen védenek. Vannak egyéb otthoni praktikák, például illóolajok használata – már akinek bírja a bőre, vagy pamutruhák használata, gyakori zuhany, testhintőpor, csak hogy néhányat említsek. Ne felejtsük el, hogy a stressznek is komoly izzadásbefolyásoló hatása van, tehát ilyen szempontból az életvitel megváltoztatása, a stressz lecsökkentése is izzadásgátló hatással bír.

Tehát, összegezve, ön azt állítja, hogy a dezodorral kapcsolatos egészségügyi aggodalmak alaptalanok, ugye?

– Azt mondom, hogy a mai világban amúgy is rengeteg vegyszer kerül be a szervezetbe akár a táplálkozás, akár a kozmetikumok vagy a mosószerrel tisztított ruhák viselése által, tehát a dezodorhasználat már nem oszt, nem szoroz. Túlzásba nem szabad esni, a dezodor sosem fogja helyettesíteni a mindennapos zuhanyzást, fürdést, de a mai világban egy reggeli zuhanyt követően helye van az izzadásgátlók használatának.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Éltető lehet az izzadásMegváltoztatják a bőr baktériumflóráját az izzadásgátlókRovatok: ÉletmódTelepülés: VilágCímkék: izzadság, kozmetikumok, bőrgyógyász, testünk, életmódForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »