Dezinformációt sejt az EP-elnök

Az Európai Parlament (EP) határozottan elítéli azokat az államokat, amelyek dezinformációs kampányok és hamis hírek terjesztése révén aláássák az európai demokráciát. A politikusok kötelessége az állampolgárok választási szabadságának biztosítása – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Strasbourgban szerdán.

Tajani az Európai Parlament plenáris ülésének az EP-választás előkészítésével foglalkozó vitáján hangsúlyozta, biztosítani kell, hogy az emberek teljes körű, pontos és valós információval rendelkezhessenek, a hamis hírek ugyanis befolyásolhatják őket döntésükben, de el is tántoríthatják attól, hogy részt vegyenek a választási folyamatban.

Hírdetés

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a legutóbbi amerikai választáskor tapasztaltak megerősítik annak kockázatát, hogy egyesek befolyásolni akarhatják az EP-választások eredményét.

“Mindössze hetvenöt nappal az európai parlamenti választások előtt ki kell mondanunk: demokráciánkat támadás fenyegeti” – jelentette ki.
   
Az EP elnöke szerint a főként orosz eredetű kampányok legfőbb célja az uniós tagállamok megosztása. A képviselők arra kérték a tagállamokat, hogy megelőlegező módon lépjenek fel a különböző fórumokon jelentkező álhírek okozta fenyegetésekkel szemben. Ellenőrizni kell továbbá, hogy a közösségi média, valamint az internetes platformok megfelelnek-e a szabályozásokban foglaltaknak és eltávolítják-e a szándékosan félrevezető és hamis tartalmakat – emlékeztetett Tajani.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »