Deutsch: A gyűlöletbeszéd undorító, alávaló és gonosz

A gyűlöletbeszéd undorító, alávaló és gonosz, mindegy kire és milyen formában vonatkozik – mondta Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos, EP-képviselő az Internethasználat és felelősség című magyar-izraeli konferencián, Budapesten hétfőn.

Magyar Menedék - Ősmagyar

A gyűlöletbeszéd ellen nemcsak szavakkal, de tettekkel is harcolni kell, és ehhez a büntetőjog eszközeit is fel kell használni – közölte záróbeszédében a fideszes politikus.

Deutsch Tamás rámutatott arra is, hogy a gyűlöletbeszéd nem elkerülhetetlen velejárója az online világnak, amely még nem kialakult normák között működik, és olyan gyorsan változik, hogy azt a szabályozás nem tudja követni. Ezért is szükséges a nem jogi normák erősítése például tanítással, önkorlátozással.

Gyűlöletbeszéd nincs gyűlölet nélkül, ezért fel kell lépni a gyűlölet ellen – hangoztatta a kormánypárti politikus.

Nyakas Levente, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Médiatudományi Intézetének osztályvezetője arra hívta fel a figyelmet: az unió több mint negyedszázada szembesült a műholdas televíziózás kapcsán azzal a problémával, hogy az egyes államok területén megjelennek az adott országon kívüli tartalmak.

Az ezzel kapcsolatos uniós szabályozás 1989-ben lépett életbe, és az emberi méltóság védelmén, illetve a gyűlöletbeszéd tilalmán alapul közös értékrendet hordoz. Ezt a szabályozást a közös értékek alapján 2007-ben kiterjesztették bizonyos internetes szolgáltatásokra, főként a lekérhető videókra, a napokban pedig már javaslat született arra, hogy mindez kiterjedjen az internetes videomegosztókra is – tette hozzá a szakember.

Cseh Gabriella, a Facebook kelet-közép-európai szabályozási vezetője előadásban elmondta: a Facebook nem veti alá magát egyetlen ország joghatóságának, de kialakított egy globális normarendszert. Ebben a globális közösségben, ahol a felhasználók havonta milliárdos nagyságrendben osztanak meg tartalmakat, a szolgáltató mindenkit egyformán kezel.

Kiemelt fontossága van a szólásszabadságnak, “hiszünk abban, hogy a nagyobb nyitottság, szabad vita hozzájárul a társadalmak fejlődéséhez.” Ugyanakkor fontos a felhasználók biztonsága, ezért a gyűlöletbeszédet, közvetlen erőszakra felhívó tartalmakat nem tűri a Facebook. Továbbá fontos az is, hogy végrehajtható, mindenki számára könnyen értelmezhető szabályok legyenek – mondta a cég munkatársa.

A Facebook engedi a politikákat, ideológiákat, kormányokat akár élesen támadó tartalmakat is, de nem engedi az egyének, közösségek támadását, továbbá szeretne hozzájárulni a civilizált közbeszédhez, felelősségteljes viselkedéshez – tette hozzá.

Hunhír.info – MTI


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »