Dercsikai fatimai imaest körmenettel

Október, azaz őseink nyelvén Mindszent havának 13. napján, mely éppen vasárnapi napra, azon belül is az Évközi időszak 28. vasárnapjára esett, fatimai imaestet tartottak a csallóközi búcsújáró helyen, Dercsikán.

Ezeknek az egyházi találkozóknak eredete a 2009-ben elhunyt, ipolynyéki származású és az egyházközségben csaknem négy évtizeden át, 1969-től szolgált Korcsogh Imre atya nevéhez fűződik, ő indította el a havonta 13-án a Fatimai Szűzanyához szóló imatalálkozókat.

Tőle vette át a hosszabb ideig itt működő Bíró Sándor lelkiatya, Parák László esperesplébános, valamint további átmenetileg plébániai kormányzói tisztségben az egyházközséget ellátó tisztelendő atyák. Legutóbb idén augusztus elsején történt a váltás, amikor idekerült a 2016-ban a Szeged-Csanádi Egyházmegyében papi tanulmányait elvégző és felszentelt, csallóközi, somorjai gyökerekkel rendelkező Nagy Tibor atya, aki átvette elődjétől a fatimai imatalálkozók megszervezését is.

Most vasárnap kora este negyed hattól elmélkedésre, rózsafüzér-imádkozásra, szentgyónásra került sor a Szűz Mária Mennybevitele tiszteletére felszentelt római katolikus templomban. Hat órakor vette kezdetét az ünnepi szentmise, melynek főcelebránsa Kiss Róbert nagyszombati érseki helynök, kanonok, komáromi esperesplébános volt.

Koncelebráltak a mise előtt gyóntató Jankó Gábor egyházgellei plébános, a helybéli Nagy Tibor főtisztelendő, valamint Olgyay Csaba állandó diakónus Dunaszerdahelyről. Jelen voltak egyenruhában a helybéli Önkéntes Tűzoltó Testület tagjai, továbbá a helyi, a  közelebbi és távolabbi egyházközségekből elzarándokolt hívek, fiatalok és idősebbek egyaránt, szép számban. A kántori szolgálatokat a fatimai imaestek oszlopos tagja, Simon Antal végezte. A szentmisén részt vett Fekete Gábor dercsikai polgármester is.

Hírdetés

Róbert atya homíliájában felidézte az előző napi nagy eseményt, a szent kassai vértanúk 400 éves életáldozata kapcsán bemutatott ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás jelenlétében, főcelebrálásában a nagyszombati Keresztelő Szent János főszékesegyházban. Elmondta, éppen Komáromból, működési helyéről jött ide, Dercsikára.

A szentmise az áldoztatás után körmenettel folytatódott, gyönyörű volt végigvonulni a sötétben, gyertyákkal a kezünkben fél órán keresztül a templomtól a Karcsai úti Mária-szoborhoz és vissza.

A Fatimai Szűzanya megvilágított szobrát négy tűzoltó vitte jó szokásukhoz híven a templom oltára elől a körmenetben. Anti kántor úr vezette az énekeket és a köztes imákat. A szokásos „Szép Íria tündökölt, május volt éppen, s Te eljöttél, Mária, mennyei fényben”…kezdetű fatimai Mária-ének sem maradhatott ki. A Karcsai úti Szűzanya szobránál Tibor atya elimádkozta a Lorettói litániát.

Visszaérve Gábor atya a szokásos imát a Fatimai Szent Szűzhöz olvasta fel. Róbert kanonok úr áldását adta a hívekre. Tibor atya mindenkinek megköszönte a részvételt, a körmenetbe való méltó bekapcsolódást. Mindenkit meghívott a legközelebbi, Szent András havának 13. napján, a magyar szentek és boldogok liturgikus emléknapján megrendezendő fatimai imatalálkozóra, melynek főcelebránsa főtisztelendő Bozay Krisztián lesz Alistálról.

Továbbá szeretettel meghívta a zarándokokat az egykori dercsikai iskolába egy kis felfrissülésre, beszélgetésre. Róbert atya is bejött beszélgetni a hívekkel, üdvözölte a különböző egyházközségek zarándokait.

Nagyon kellemes hangulatban, lelkileg megerősödve végződött fél kilenc magasságában az októberi, Mária-hónapi fatimai imatalálkozó Dercsikán. Szomorú csupán az, ami néhányunknak eszébe juthatott, hogy sajnos már nincs magyar iskola sem Dercsikán, sem Bakán, sem Csallóköznádasdon, hogy csak a két szomszédos települést említsük, de ezt a sort tovább folytathatnánk. Legalább ilyen alkalmakkor azért kinyílnak az iskola kapui, osztályai, s ha egyik szemünk sír is, a másik felcsillanhat amiatt, hogy a fatimai imatalálkozók után május és október hónapokban itt összejárnak a Dercsikára zarándokolók.


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »