Demszky nem tartotta fontosnak, hogy megjelenjen

Várhatóan még karácsony előtt elkészíti jelentését az Alstom metrókocsik 2006-os közbeszerzését vizsgáló ideiglenes fővárosi bizottság, amely kedden Demszky Gábort hallgatta volna meg, de a volt főpolgármester nem jelent meg a testület ülésén – nyilatkozta a grémium elnöke az MTI-nek.

Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP) csepeli polgármester közölte, a bizottság több hónapja folytatja a munkáját, meghallgattak szakértőket, illetve a BKV akkori vezető beosztású embereit.

Aba Botond, a BKV volt vezérigazgatójának és az egyik döntőbizottság vezetőjének a meghallgatásakor olyan információk hangzottak el, ami mindenképpen indokolttá tette, hogy a testület meghallgassa Demszky Gábort – tette hozzá.

Mint elmondta, a keddi ülésre levélben meghívták a volt szabaddemokrata főpolgármestert, de ő “nem tartotta fontosnak”, hogy megjelenjen. Demszky Gábortól meg akarták kérdezni, hogy a “befolyásgyakorlás hogyan működött”, amelyről Aba Botond beszélt, továbbá egyeztetett-e az Alstommal vagy annak képviselőjével, mint ahogy ez a közbeszerzés kiírásával kapcsolatban felmerült.

Azt is szerették volna megtudni, hogy Demszky Gábor miért tartotta fontosnak a BKV és az Alstom közötti szerződés aláírását – közölte Borbély Lénárd, hozzátéve: az aláírásnak semmi relevanciája nem volt, hiszen akkori városvezetőként egyébként is felelősséggel tartozott az ügyért.

Mint mondta, a szerződés megkötésével a fővárost és a magyar államot vélhetőleg több milliárdos kár érte. Megjegyezte, hogy a metrótendert a legdrágább ajánlattal nyerték meg, és olyan szerződést kötöttek, amely nem felelt meg a közbeszerzési kiírásnak.

Borbély Lénárd közölte, hogy várhatóan januárban tárgyalhatja majd a Fővárosi Közgyűlés a bizottsági jelentést.

A Fővárosi Közgyűlés május 12-ei rendkívüli ülésén döntött arról, hogy az Alstom metrókocsik beszerzése ügyében felmerült korrupciós vádak kivizsgálására ideiglenes vizsgálóbizottságot hoz létre. Ennek feladata a metrókocsik beszerzéseivel kapcsolatos döntéshozási mechanizmusok működésének, a szerződéskötések körülményeinek, a döntések előkészítésében részt vevők felelősségének vizsgálata és erről jelentés készítése.

Az előterjesztésben utaltak arra: az Egyesült Királyság Jelentős Csalások Elleni Hivatala Alstom-vezetőket vádolt meg azzal, hogy összesen 2,3 millió eurós kenőpénzt adtak vagy beleegyeztek abba, hogy adnak a BKV tisztviselőinek, ügynökeinek. Mindezt azért, hogy befolyásolják a budapesti közlekedési céget az Alstom szerelvényeinek megvásárlása érdekében.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »