Demszky Gábor és Tarlós István is megkapta budapesti díszpolgári címét

Demszky Gábor és Tarlós István is megkapta budapesti díszpolgári címét

Budapest majd 150 éves történetének egyik legnehezebb éve van mögöttünk és csak remélhetjük, hogy a folytatás nem lesz ilyen nehéz – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a 2020-as fővárosi kitüntető címek átadásán hétfőn.

Karácsony Gergely a koronavírus-járványra utalva azt mondta, a vírushelyzet óriási erőpróba volt mindenki számára, de a járvány megmutatta Budapest igazi arcát is. Ez a város mindig a forradalmak, a jövőkeresés városa volt, de a válsághelyzet megmutatta, hogy „tudunk nagyon fegyelmezettek, egymásra odafigyelőek lenni, úgy viselkedni, mint egy nagy család, egy erős közösség” – fogalmazott.

Ezt az erőt, amely ebben a közösségben van, sokan építik a munkájukkal, a kultúra követeiként, orvosként, a közösségért és a városért tenni akaró emberként – folytatta a főpolgármester. Budapest sokszínűsége ellenére egy együtt lélegző, együtt gondolkodó szolidáris közösség – hangoztatta.

A főpolgármester felidézte, hogy tavaly volt harmincéves az önkormányzatiság intézménye, és az önkormányzatiság, mint az emberekhez legközelebb álló politika, hozzá is tesz valamit a közösségekhez. „Ezek a helyi közösségek és az állam valahol itt, az önkormányzatokon keresztül találkoznak”, és ezért fontos vívmánya volt a szabad világnak – mutatott rá.

Hírdetés

Karácsony Gergely szerint Budapest elsősorban mégsem az, amivé a politikusok teszik, hanem amivé a sportolók, a művészek, az élet egyéb területén kiválót alkotó emberek teszik, egy szerethető várossá.

A főpolgármester megemlékezett a nemrég elhunyt Ráday Mihály Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendezőről, operatőrről. Karácsony Gergely azt mondta, Ráday Mihály életútjában benne volt mindaz, amit főpolgármesterként fontosnak érez. Mint mondta, Ráday Mihály tudta, hogy az a város, amely megfeledkezik az értékeiről, nem tud miből építkezni a jövőben – mondta.

Karácsony Gergely a díjazottakhoz szólva úgy fogalmazott: mindannyian nagy büszkeségei a városnak.

2020-ban díszpolgári címet kapott Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere, Kenedi János újságíró, Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Molnár Piroska Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, Érdemes és Kiváló Művész, a Nemzet Színésze, Tamás Gáspár Miklós filozófus, politikus, esszéíró és Tarlós István, Budapest volt főpolgármestere. Riz Levente, Budapest XVII. kerület Rákosmente néhai polgármestere és Térey János József Attila-díjas költő, író, drámaíró, műfordító posztumusz kapta meg a díjat. A díszpolgári címeken kívül átadták a Pro Urbe Budapest-díjat, a Budapestért-díjat, a Fővárosért Emlékzászló-díjat, a budapestiek esélyegyenlőségéért adható Zalabai Gábor-díjat, a dr. Barna Sándor-emlékérmet és a Főváros Szolgálatáért-díjat. A fővárosi kitüntető címeket Karácsony Gergely és Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes adta át.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »