Demeter Márta Strasbourghoz fordul

Nem válaszolt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Demeter Márta arra, hogy továbbra is a NATO parlamenti közgyűlése tagjának tekinti-e magát, miután Kövér László, az Országgyűlés elnöke visszavonta a szervezetben betöltött tagságát.

Demeter az üggyel kapcsolatban csak az LMP csütörtöki sajtóközleményére hivatkozott, amely szerint Kövér László a NATO parlamenti közgyűlését megvezetve, formális szerepével visszaélve vonatta vissza a politikus delegálását, így az LMP a strasbourgi bírósághoz fordul jogorvoslatért, és levélben tájékoztatja a NATO-közgyűlés elnökét, valamint az Európai Parlament kapcsolattartó delegációját, hogy kifejezze tiltakozását.

Az ellenzéki képviselő arra a riporteri kérdésre sem válaszolt, hogy az LMP-frakció jelöl-e új tagot a NATO parlamenti közgyűlésébe. Amennyiben az LMP-frakció vezetése nem jelöl új tagot, úgy a szervezet alapszabályának figyelembevételével az Országgyűlés elnöke a tényleges parlamenti erőviszonyokra tekintettel egy másik ellenzéki képviselői csoportot kér fel a delegálásra, s ebben az esetben a LMP képviselete megszűnne a nemzetközi szervezetnél.

Hírdetés

A katonai szövetségbe delegált tagról Kövér László döntött Fotó: Katona Vanda

Mint arról beszámoltunk, Demeter Mártát a NATO-közgyűlés hivatalos honlapján törölték a delegáltak közül. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága november 22-én határozati javaslatban kérte Kövér Lászlótól, hogy hívja vissza Demeter Mártát a katonai szövetség testületéből.

Emlékezetes: az LMP társelnöke egy, a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison tett iratbetekintésére hivatkozva azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy lányát a honvédség repülőgépével reptette, ám még aznap kiderült, hogy Demeter összekeverte a miniszterelnök gyermekét a Cipruson szolgálatot teljesítő Orbán L. honvéd százados Flóra nevű lányával.

A történtek után Kövér László az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatójánál kezdeményezte az LMP-s politikus nemzetbiztonsági felülvizsgálatát, a Fidesz képviselőcsoportja pedig a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mely megállapította, hogy az ellenzéki politikus a névazonosságra alapozva „nem nyilvános minőségű” adatokat hozott nyilvánosságra.

Az ügyben más szálon is folyik vizsgálat: a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali visszaélés gyanújával ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »