Délvidék: Fásítás Vajdaságban

Tízezer facsemetét ültetnek el Vajdaság szerte a péntekig tartó Zöld Hét keretében. Az első tíz hársfa ma került földbe a vajdasági képviselőháznál lévő parkban.

A Zöld Hétről szóló határozatot az idén a tartományi kormány javaslatára hozták meg a képviselőház által elfogadott környezetvédelmi nyilatkozat alapján, amelynek elsődleges célja a zöld területek megnövelése, valamint a környezettudatos gondolkodás népszerűsítése – hallottuk Igor Mirović tartományi kormányfőtől. Hangsúlyozta, ezzel a lépéssel a kormány komoly célt tűzött ki maga elé, és a jövőben közös munkával még többet szeretnének elérni a környezetvédelem területén. – A fásítás csak egyike a kormány által kidolgozott programnak. A közlekedésben elektromos járművekre van szükségünk, Vajdaság-szerte végleg be kellene szüntetni a műanyag zacskókat. Már a jövő évi költségvetés tartalmazza az ivóvízgyárra és a szennyvíztisztítóra irányuló költségeket. Csak a tervdokumentáció kidolgozására másfél millió eurót különítettünk el a büdzséből. Bízom benne, hogy a jövőben mind több önkormányzatban tudatosíthatjuk a fásítás jelentőségét. Ha ezek az akciók mindenütt sikeresek lesznek, az előttünk álló öt-hét évben akár meg is duplázhatjuk a zöld területeket – emelte ki Mirović.

Vladimir Galić tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkártól megtudtuk, hogy Észak és Közép Bánátban a legsúlyosabb a helyzet. A titkárság adatai szerint Nagykikinda területének mindössze 0,6 tized százaléka fásított.

Hírdetés

Kókai Roland, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Vállalat igazgatója szerint nagyon sokat kell tennünk annak érdekében, hogy jelentős előrehaladást tapasztaljunk a fásítás terén.

– Európában az a cél, hogy a fásított terület negyven százalékot tegyen ki, ami a mi esetünkben nem reális elvárás. Ez azt jelenti, hogy 0,36 hektárra lenne szükség egyénenként. Vállalatunk 110 ezer hektáros területen gazdálkodik. Ahhoz, hogy elérjük ezt a normát, 690 ezer hektáros fás területtel kellene rendelkeznünk. Tehát mindössze arra kell törekednünk, hogy a meglévőt megduplázzuk – emelte ki a Vajdasági Erdőgazdálkodási Vállalat igazgatója.

A hét folyamán a vajdasági közintézmények környékén tíz ezer facsemetét ültetnek el.

Ádám Csilla


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »