Deltán innen, deltán túl

Deltán innen, deltán túl

A globális koronavírus-járványnak köszönhetően sok mindent tanultunk, mostanában éppen a görög ábécét ismételjük.

Az Egészségügyi Világszervezet ugyanis úgy döntött, hogy a koronavírus egyes variánsait a görög ábécé neutrális betűivel fogja jelölni. Jelenleg a delta a leghasználtabb, ez jelöli a koronavírus aktuálisan legfertőzőbb variánsát. A delta variáns világszerte gyorsan terjed, és egyre több országban válik a domináns variánssá. Ez a variáns nemcsak orvosi körökben vet fel komoly kérdéseket, de a közgazdászok is egyre jobban tartanak a delta gazdasági hatásaitól. A világgazdaság még alig heverte ki a tavalyi recessziót, ezért újabb karanténok és mozgáskorlátozások jelentősen ronthatnák ennek kilátásait.

A Nemzetközi Valutaalap még optimista, a globális gazdasági növekedést továbbra is 6 százalékos szinten várja ebben az évben. Kristalina Georgieva, az IMF igazgatója, azonban felhívta a figyelmet, hogy jelenleg éppen a delta variáns gyors terjedése jelenti a legnagyobb kockázatot a világgazdaság számára. Különösen aggasztó a fejlett és a fejlődő országok között tovább mélyülő oltási szakadék, mely a fejlődő országok gazdasági növekedését jelentősen visszavetheti. Az IMF igazgatója szerint ezért az elkövetkező hónapokban a fejlődő országok lakosságának lehető leggyorsabb beoltására kell koncentrálni. Ezzel ugyanis nemcsak nagyszámú emberéletet lehet megmenteni, hanem a világgazdasági negatív hatásokat is jelentősen csökkenteni lehet.

Hírdetés

Az elemzők optimizmusának fő forrása az, hogy az elmúlt évben kiderült, a legfontosabb ipari ágazatok ellenállóbbak a globális koronavírusjárvány hatásaival szemben, mint azt 2020 tavaszán gondoltuk. A globális ellátási láncok megtanultak működni a megváltozott körülmények között, és a hatékony vakcinák létezése lényegében változtatja meg a járványügyi kilátásokat. A gazdaságilag fejlett országok lakosságának döntő részéhez már eljutott vagy hamarosan eljut a vakcina, ezért a tavalyi teljes gazdasági leállás még a delta variáns terjedésének ellenére sem fog megismétlődni. Sokatmondó, hogy az autóipari menedzserek jelenleg jobban tartanak a félvezetők hiányától, mint a globális koronavírus-járványtól.

A globális gazdasági növekedés ellenére a delta variáns fő áldozata a már így is gyenge lábakon álló idegenforgalom és gasztronómia lesz.

delta variáns terjedését kísérő félelem és utazási korlátozások komoly ütést visznek be az idegenforgalomból élő országoknak, melyek idén egy jobb nyári szezonban reménykedtek. Európában ismét a mediterrán államok lesznek a delta nagy vesztesei, de a beutazási korlátozások miatt a szlovák idegenforgalom is nagy gondokkal küszködik. Pozsonyban ma szinte teljesen hiányoznak a külföldi látogatók, az idegenforgalomból élő vállalkozók ismét nehéz helyzetbe kerültek. Félő, hogy a téli szezon is a delta variáns áldozata lesz, ezért a kormánynak már most fel kell készülnie az idegenforgalmi szektor további támogatására.

Minden optimizmus ellenére az elkövetkező hetekben mindenki árgus szemekkel fogja követni az új koronavírus-fertőzés alakulását. Ha a vakcinák elegendő védelmet nyújtanak a delta variáns ellen is, akkor az egészségügyi rendszerek meg tudnak birkózni a nehezebb lefolyású esetekkel. Lokális korlátozásokra ugyan szükség lesz, de a teljes karanténhelyzetet nagy valószínűséggel el tudjuk kerülni, és a gazdaság nagyobb fennakadások nélkül tud működni. Közben pedig reménykedjünk, hogy a jövőben a görög ábécé további betűit már ne kelljen átismételnünk.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »