Délkelet-Európa fontos az uniónak

Délkelet-Európa fontos az uniónak

Délkelet-Európa az Európai Unió stratégiailag fontos régiója – hangsúlyozta Járóka Lívia, fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő.

A képviselő, aki az Európai Parlament Nyugat-Balkánért felelős alelnökeként vett részt Ljubljanában a Délkelet-európai Együttműködési Folyamat (SEECP) közgyűlésén, beszédében kiemelte, az Európai Parlament támogatja a SEECP-vel megvalósuló regionális együttműködéseket.

Hangsúlyozta, hogy

a SEECP számára fontos szorosabbra fűzni az Európai Parlamenttel való együttműködést,

hiszen a bővítésről szóló végső döntést az Európai Parlament hagyja jóvá, költségvetési jogköreinek köszönhetően pedig közvetlen hatással van az előcsatlakozási támogatási összegekre.

Járóka rámutatott arra, hogy a közgyűlés lehetőséget nyújt az aktuális témák megvitatására és arra ösztönözte a résztvevőket, hogy nyíltan, konstruktív módon tárgyaljanak

a régió stabilitásának előmozdítása, a szomszédos országokkal való viszonyok javítása és az unióhoz való csatlakozás felgyorsítása érdekében.

Felhívta azonban a csatlakozásra váró országok figyelmét arra, hogy jól használják ki a várakozási időt, mert az lehetőséget nyújt a politikai kultúra és a társadalom egészének mélyreható átalakítására. Ennek hiányában a csatlakozás később kiábrándultsághoz vezethet – tette hozzá.

A Délkelet-európai Együttműködési Folyamat a diplomáciai és politikai párbeszéd elősegítésére szolgáló regionális, nem intézményesített fórum. Az együttműködés célja a részt vevő országok körében közös álláspontok és tapasztalatok megosztása.

Az együttműködés országai rotációs alapon, egy évig töltik be az elnöki tisztet, jelenleg Szlovénia a soros elnök.

Jelenleg 13 ország a tagja: Albánia, Bosznia-Hercegovnia, Bulgária, Montenegró, Görögország, Horvátország, Koszovó, Macedónia, Moldovai Köztársaság, Románia, Szerbia, Törökország és Szlovénia.

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »