Dél-afrikai reformátusok az erőszak ellen

Gustav Claasen, a dél-afrikai Holland Református Egyház (DRC) főtitkára nyilatkozatban ítélte el az erőszakot és az emberi jogok sárba tiprását. Testvéregyházunk vezetője az országában elharapózó, az új koronavírus-járvány következményeként egyre súlyosbodó társadalmi feszültségek közepette fordult a nyilvánossághoz és nemzetközi partnereihez, párbeszédet, valamint együttműködést szorgalmazva a rasszizmus és erőszak ellen:

dah4.jpg.500x500_q85_hL7rohb.width-800.jpg

Gustav Claasen egyházunk zsinati ülésén 2018 novemberében

Fotó: Vargosz

A Dél-Afrikában és világszerte elharapózó erőszak nagy aggodalommal tölti el a dél-afrikai Holland Református Egyházat. Az erőszak alapjául szolgáló nézetek, amelyekkel egyesek embertársaikra alacsonyabb rendűként tekintenek, nem csak a keresztyén hit alapvető értékeivel, de országunk alkotmányával is ellentétesek.

A DRC elítéli a felsőbbrendűség és az intolerancia minden formáját, bárhol is nyilvánuljon az meg. A torz ideológia szülte rasszizmus, szexizmus, homofóbia, a nők és gyermekek bántalmazása, idegengyűlölet és erőszak óhatatlanul az Isten adta emberi jogok megsértéséhez vezet.

Hatalmas fájdalmat és megosztottságot eredményez, és mindenestül ellentétes azzal az evangéliummal, amire hitünket alapozzuk.

A DRC egyházként maga is a rasszizmus súlyos hagyatékát hordozza történelmében, de az elmúlt 30 évben következetesen visszautasított minden tanítást, amelyik bármely faj felsőbbrendűségét hirdette. A DRC meggyőződése, hogy a rasszizmus minden formáját határozottan el kell utasítanunk, magán az egyházon belül is, és kiemelt feladatának tartja a rasszizmus elleni küzdelmet.

A DRC továbbá aggodalommal szemléli a Dél-Afrika szerte erősödő bűnözést, különösen is az erőszakos bűncselekmények számának drámai növekedését. Támogatjuk az alkotmányos alapokon nyugvó bűnüldözést, amely tiszteletben tartja az emberi jogokat. Ugyanakkor aggodalommal tölt el minket a farmerek ellen elkövetett bűncselekmények növekvő száma, különösen a magán biztonsági erők alkalmazására vonatkozó korlátozások fényében.

Az egyház tudatában van annak, hogy a társadalmi egyenlőtlenségből fakadó szegénység és munkanélküliség fokozza a politikai zavargások és a bűnelkövetés kockázatát. Ezért különösen is aggasztónak tarjuk az új koronavírus-járvány negatív hatását a dél-afrikai társadalom jólétére.

A jog és törvényes rend fenntartása, a járvány miatti korlátozások bevezetése csak súlyosbította ezt az amúgy is összetett helyzetet. Rendkívül aggasztónak tartjuk a dél-afrikai rendőrség és hadsereg által a bűnüldözés és rendfenntartás során alkalmazott erőszakot. A kormányzat egyes járványügyi korlátozó intézkedései önmagukban is a dél-afrikai állampolgárok elleni strukturális erőszak sajátos formájaként értelmezhetők, és megsértik az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt alkotmányos szabadságot.

Colin Khoza és 11 társa június 1-én rendőri és katonai túlkapások eredményeként vesztették életüket. Az egyház határozottan elítéli a hatóságok brutalitását és az emberi jogok megsértését, különösen amikor azok fekete embereket sújtanak az Egyesült Államokban és szerte a világon. Imádkozunk azért, hogy a közelmúlt eseményei mélyítsék el az emberi jogokról való közös gondolkozást és a megőrzésükre tett erőfeszítéseket.

dah.jpg.500x500_q85_FjYiG6T.width-800.jpg

Fotó: Vargosz

Az új koronavírus-járvány kezeléséhez bölcsességre és kiegyensúlyozott mérlegelésre van szükség. A törvényes rend fenntartása a jelen körülmények között, amikor emberek hozzáférése saját vagyonukhoz és ingatlanukhoz korlátozások hatálya alá esik, összetett feladat. Mégis, ha a rendfenntartó szerveket nem vonjuk felelősségre az emberi szabadság és jogok indokolatlan és irracionális korlátozása miatt, csak súlyosbítjuk a helyzetet és ösztönözzük a bűnözést. Megítélésünk szerint kormányunk intézkedései nem állják ki az ésszerű igazolhatóság és következetesség próbáját.

Ezért mondunk egyházként határozott nemet a strukturális erőszakra, és az állampolgárokat sújtó rendőri erőszakra. Egyes események azt a benyomást erősítik, hogy ez az erőszak a legfelsőbb karhatalmi szervek jóváhagyásával és védelme alatt valósul meg. Az egyház nyomatékkal kéri ennek valamennyi formájával szembeni zéró tolerancia érvényesítését.

A kormányzati felelősöknek és politikusoknak ki kell állnia az erőszakmentesség elve mellett, a rendfenntartó erőknek pedig el kell számolniuk azzal, hogyan szereznek érvényt ennek az elvnek. Az erőszak mindig ellentétes az evangéliummal, ahogy a demokratikus eszmékkel is. Még akkor is, ha az erőszak alkalmazása elkerülhetetlennek bizonyul, mindig erkölcsi kompromisszumot jelent.

A DRC készen áll a párbeszédre más egyházakkal, keresztyén szervezetekkel és vallási vezetőkkel, hogy megvitassa a közös stratégiát az összefogásra és közös cselekvésre. El kell gondolkoznunk azon, hogyan tudjuk a hit embereiként és vallási közösségként támogatni az áldozatokat csakúgy, mint az elkövetőket. Ezekbe az egyeztetésekbe be kell vonni a kormányzati szereplőket is, nemzeti és helyi szinten egyaránt, Dél-Afrikában, elsősorban is a nemzetbiztonságért felelős minisztert.

Dr. Gustav Claassen, a DRC főtitkára