Dél-Afrikában egyre több települést foglal el a fehérek egykori pártja

A főváros Pretoria és Port Elizabeth után Johannesburg vezetését is elvesztette hétfőn a dél-afrikai kormánypárt, miután a város közgyűlése a legnagyobb ellenzéki párt, a Demokratikus Szövetség (DA) jelöltjét választotta meg polgármesternek.

A DA jelöltje, Herman Mashaba 144 szavazatot szerzett a kormányzó Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) 125 szavazatot szerző jelöltjével, Mpho Parks Tauval szemben – jelentette be a voksolás után a városi tanács elnöke.

Az augusztus 3-i helyhatósági választásokon az ANC győzött az ország legnagyobb városában, Johannesburgban, 121 mandátumhoz jutva, és 104 mandátumával a DA csak a második erő lett a 270 tagú közgyűlésben. A pénteki pretoriai szavazáshoz hasonlóan azonban itt is sikerült megszereznie a harmadik helyen végző Gazdasági Szabadságharcosok (EFF) és több kisebb párt támogatását.

A dél-afrikai apartheid rezsim 22 évvel ezelőtti bukása óta most először fordul elő, hogy nem az ANC irányíthatja Johannesburgot.

Az ország hat legnagyobb városa közül immár négynek – Johannesburg mellett Pretoriának, Fokvárosnak (2006 óta) és Port Elizabethnek – van ellenzéki polgármestere. Durban továbbra is az ANC kezében van, míg a Johannesburggal kelet felől szomszédos Ekhuruleni iparvárosi körzet helyhatósága kedden választ polgármestert.

Az apartheidellenes küzdelemben játszott szerepe miatt az 1994-ben lezajlott első általános választásokon tömegek voksoltak a Nelson Mandela vezette ANC-re. 

A párt támogatottsága azonban folyamatosan erodálódott a korrupciós botrányok, a stagnáló gazdaság, valamint az alapvető szolgáltatások hiánya miatt.

Az ANC-től elpártoló szavazókat a DA vonzotta magához, amelynek az elmúlt időszakban a fehérek és a kevert etnikumúak mellett a hagyományosan az Afrikai Nemzeti Kongresszust támogató feketéket is sikerült megszólítania. A párt tavaly nevezte ki első fekete vezetőjét.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »