December elseje Sepsiszentgyörgyön: nincs helye a gyűlöletnek

December elseje Sepsiszentgyörgyön: nincs helye a gyűlöletnek

Az előző évektől eltérően idén kevesebben vettek részt Románia nemzeti ünnepén a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren szervezett hivatalos rendezvényen. A csütörtöki ünnepség a megszokott forgatókönyv szerint zajlott, katonai tiszteletadással, pár felszólalással, valamint a szoborcsoport megkoszorúzásával. Az eseményen a szélsőséges Új Jobboldal 25 tagja is részt vett, ez alkalommal nem vonultak fel Sepsiszentgyörgy utcáin és szlogeneket sem hangoztattak, a megmozdulás végén koszorúztak, illetve több hazafias nótát is elénekeltek.

Az ünnepség a hadsereg sepsiszentgyörgyi helyőrsége, a csendőrség, valamint a katasztrófavédelem katonai tiszteletadásával vette kezdetét, majd Ioan-Costin Cucu, a helyőrség ortodox papjának prédikációja és áldása következett. Az egyházi ceremóniát követően Ráduly István prefektus szólt az ünneplőkhöz, tolmácsolva Nicolae Ciucă kormányfő üzenetét.

Ráduly István beszédében kifejtette, hogy a nemzeti ünnepnek sajátos jelleget ad a szomszéd országban zajló háború, a fegyveres konfliktus kihat a mindennapi élet minden területére. A kormány feladata, hogy valamelyest gátat vessen ennek a folyamatnak, elejét vegye, hogy a lakosság még nehezebb gazdasági helyzetbe kerüljön, de legalább ennyire fontos ezekben a nehéz időkben a társadalmi szolidaritás, egység és kohézió. Ebben a tekintetben példamutatóak lehetnek az 1918-as év történései, amikor a politikai, ideológiai és más vitákon felülemelkedve minden erőfeszítést alárendeltek egy magasabb cél, az egyesülés megvalósulásának – hangoztatta a prefektus. Ugyanakkor meggyőződésének adott hangot, hogy „az ezen a vidéken élő közösségek, románok és magyarok kellően bölcsek, hogy megértsék, hogy a gyűlöletnek, uszításnak, erőszaknak, amelyek a múltban, a válságos időszakokban mindig felütötték fejüket, nincs helyük a 21. században. Ez mindannyiunk szülőföldje, itt adatott meg élnünk, itt kell élnünk békésen, nyitottsággal, egymást elfogadva. Az emberi méltóságot soha nem lehet más ember méltóságának eltiprásával elérni. A múltat nem változtathatjuk meg, a jövőt viszont mi formáljuk” – fogalmazott.

Hírdetés

A prefektust követően Dorin Neagu a sepsiszentgyörgyi helyőrség parancsnoka Angel Tîlvăr hadügyminiszter ünnepi üzenetét tolmácsolta, majd pár saját gondolatot is megosztott a hallgatósággal. A parancsnok egyebek mellett méltatta, hogy a városban a nemzeti ünnep alkalmából nemcsak a román zászlók kerültek ki az oszlopokra, de a #Sepsi felirat díszítése is az ünnepre utal. „Egyesek számára banális részletnek tűnhet, de én úgy gondolom, a normalitás jele, mivel a nemzeti ünnep Románia minden polgáráé, nemzetiségtől, vallási felekezettől függetlenül” – szögezte le Dorin Neagu.

Az ünnepség zárásaként megkoszorúzták a Mihai Viteazul-szoborcsoportot. Az ünneplők hazafias dalokat énekelve eljárták a hagyományos román körtáncot, miközben a tér felett a brassói Iosif Șilimon Térségi Repülőklub egy- és kétfedeles sportrepülői szálltak el, román színeket viselő szalagokat szórva szét.

Az Új Jobboldal tagjai, huszonöten a szervezet lobogóit, valamint egy nagy méretű román zászlót tartva több hazafias nótát is elénekeltek, majd incidensek nélkül távoztak.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »