December elején merényletet akartak elkövetni Erdogan ellen – Görögországban

December elején merényletet akartak elkövetni Erdogan ellen – Görögországban

December elején merényletet akartak elkövetni Recep Tayyip Erdogan török államfő ellen Görögországban. A betiltott szélsőbalos radikális csoport, a Forradalmi párt a népi felszabadulást (DHKP-C) Erdogan hivatalos görögországi látogatása alkalmával akarta elkövetni a támadást.

Az elnöki konvojt Athéntól nem messze, az úton, két oldalról rakétavetőkkel, kézi gránátokkal és Molotov-koktélokkal támadták volna meg. A merényletben legalább 9-en vettek volna részt.

A radikális csoport néhány tagját még november végén, egy razzia során kapcsolta le a rendőrség, mindegyikük török volt. A rajtaütéskor lefoglalt számítógépben találták meg a merénylet terveit. Ezután a görög hatóságok körözést adtak ki a csoport többi tagja ellen – mindössze három nappal Erdogan látogatása előtt.

Hírdetés

A DHKP-C 1994-ben jött létre. Egy radikális marxista csoportról van szó, amelyet Töökországban, az USA-ban és az EU-ban terroristaszervezetként tartanak számon. Több támadás is hozzájuk köthető, például a 2013-as athéni amerikai nagykövetség ellen elkövetetett támdás, vagy a két évvel ezelőtti isztambuli bíróság elleni merénylet.

A feltételezett merénylők: 

HNonline.sk

Nyitókép: greeceReporter.gr


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »