December 8. legyen a harag napja! – hirdetik az iszlamisták

Futótűzként terjednek a palesztin tiltakozások, az ENSZ Biztonsági Tanácsa is napirendre tűzte a Jeruzsálem-kérdést.

Ramallahban, Betlehemben és Hebronban az izraeliek könnygázgránátokat lőttek a tömegbe, Gázában pedig a határfalhoz vonuló palesztinok kövekkel támadják a katonákat. Jézus szülővárosában a keresztény és muszlim arabok által lakott Betlehemben tiltakozásuk a karácsonyi fényeket is lekapcsolták.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntekre hívott össze rendkívüli ülést hogy a kibontakozó nagyszabású krízishelyzetet megtárgyalja.

Trump bejelentése után a helyi palesztin szervezetek – akik az izraeli megszállás alatt álló Kelet-Jeruzsálemet (al-Quds) egy jövőbeli palesztin állam fővárosának tekintik, máris élesen reagáltak. Tüntetések alakultak ki az óváros Damaszkuszi kapujánál (a Kelet-Jeruzsálem felé vezető főút mellett), Betlehemben a ramallahi, nyugati-parti izraeli ellenőrzőpontnál pedig össze is csaptak tüntetők és katonák.

A második legnagyobb NATO-hadsereggel rendelkező Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan nagyon élesen kritizálta a Fehér Ház akcióját, és azt mondta, Trump lépése “újra lángba boríthatja a térséget.” De másik fő muszlim szövetségese, a szaúdi Szalman király sem volt megengedőbb Washingtonnal, és “megalázó provokációnak” nevezte Jeruzsálem Izraelnek juttatását.

Tunéziában is amerikai zászlót égettek:

 

Az izraeli orosz nagykövet hasonlóan szigorúan fogalmazott: leszögezte, Oroszország szerint a helyzet változatlan, és csupán Nyugat-Jeruzsálemet ismerik el a zsidó állam részeként, nagykövetségük pedig csak és kizárólag akkor költözne el Tel Avivból, ha az izraeli és palesztin fél között békemegállapodás jön létre.

Merce.hu


Forrás:ultrainfo.hu
Tovább a cikkre »