December 1.: idén nem vonul utcára az MPP

A kampány miatt idén nem szervez utcai megmozdulást a Magyar Polgári Párt (MPP) a tavalyi csíkszeredai és tavalyelőtti sepsiszentgyörgyi megmozdulás mintájára. Korábbi rendezvényeiken – mint ismeretes – a polgáriak az 1918. december elsején elfogadott gyulafehérvári nyilatkozatban tett ígéretekre akarták felhívni a figyelmet.

Biró Zsolt, az alakulat elnöke – aki az RMDSZ Maros megyei listáján indul képviselői mandátumért – a Krónika érdeklődésére azt mondta, nem szerencsés efféle tüntetéseket szervezni a kampány közepén. „Egyébként tilos nagygyűlést szervezni ebben az időszakban, és hiába is próbálkoznánk más úton, a választási hatóság nem hinné el, hogy nem az MPP szervezte a megmozdulást” – nyilatkozta a pártelnök. Biró szerint azonban a kampányban minden egyes alkalmat megragadnak ahhoz, hogy emlékeztessék a közvéleményt a románság 1918-as nyilatkozatára. Szerinte megtalálják a módját majd annak, miként tematizálják a gyulafehérvári nyilatkozatba foglaltakat és a mindenkori román hatalom be nem tartott ígéreteit. Lehetséges, hogy szakmai konferenciákat is fognak szervezni – tette hozzá.

Csütörtökön egyébként az RMDSZ és a Magyar Polgári Párt (MPP) Kovászna megyei vezetői elutasították a román nemzeti ünnep alkalmából tartandó rendezvényeken való részvételt. Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere azt mondta, jövőre részt vesz a december elsejei megemlékezésen, ha fel is szólalhat, idén azonban nem tesz eleget a meghívásnak. „Érik az a pillanat, amikor a háromszéki magyar elöljárók részt vesznek Románia nemzeti ünnepén, és ott elmondják, hogy közel száz év alatt nem teljesültek a modern Románia alapító okiratának tekinthető gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt ígéretek” – mutatott rá Antal Árpád.

A Nemzeti Liberális Párt tanácsosa, Ion Deaconu a Mesagerul de Covasna helyi napilap által kezdeményezett, Hívd meg egy magyar barátodat a román nemzeti ünnepre elnevezésű kampány keretében személyesen hívta meg az december 1-jei ünnepségre az MPP megyei elnökét, Kulcsár Terza Józsefet, utóbbi azonban elutasította a meghívást. „Számomra ez a nap gyásznap, nem fogadhatom el a meghívást” – válaszolt a meghívásra Kulcsár.

Bíró Blanka
kronika.ro


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »