Deák Bárdos: 41 évesen Rióért

Deák Bárdos: 41 évesen Rióért

Úgy tűnik, a Magyar Birkózó Szövetség máris megtalálta a súlyos könyöksérülést szenvedő kötöttfogású Lám Bálint (130 kg) utódát a jövő hétvégi, Isztambulban rendezendő utolsó kvalifikációs viadalra. Ő nem más, mint a 41 éves Deák Bárdos Mihály.

Mint ismert, a magyar birkózók a négy évvel ezelőtti londoninál már eggyel több, nyolc kvótával rendelkeznek az idei Rio de Janeiró-i olimpiára. A cél, hogy ez a szám az utolsó, jövő heti isztambuli világselejtezőn tovább nőjön, viszont a kötöttfogású nehézsúlyban kényszerhelyzet állt elő. Legutóbb, Ulánbátorban ugyanis első számú versenyzőnk, Lám Bálint könyöke megsérült, részleges szalagszakadást szenvedett, így valakinek pótolnia kell őt Törökországban. Az idei rigai Eb-n kipróbált Majoros Ármin Mózes egyrészt egyelőre „kicsi” ebben a kategóriában (a márciusi Magyar Nagydíjon még 98 kilóban indult), másrészt civil munkája miatt nehezen tud részt venni a közös felkészülésben, így felmerült Deák-Bárdos Mihály neve.

Eb-arany- és ötszörös vb-ezüstérmes, 41 éves veterán klasszisunk tagja a Magyar Birkózó Szövetség elnökségének, főállásban a Miskolci Városi Sportiskola szakmai vezetője, de elmondása szerint nem esett ki az edzésből.

– Formában tartottam magam, súlyzóztam, futottam, amikor tudtam, birkóztam. Tavaly még szerepeltem a Bundesligában, csak 1-0-ra kaptam ki a kétszeres világbajnok észt Nabitól, decemberben pedig kint segítettem Colorado Springsben az amerikai olimpikon, Robby Smith felkészülését. A súlyomat sem engedtem el, tudom hozni a 130 kilót – árulta el a veterán diósgyőri sportember.

Deák-Bárdos hozzátette, még nem hivatalos a szereplése, most amolyan „próbajátékon” van a tatai edzőtáborban. Addig is kiváltotta a licencét a nemzetközi szövetségnél (UWW), s jelezte a Magyar Antidopping Csoportnak (MACS), hol található meg, ha ellenőriznék. Mivel sosem jelentette be a visszavonulását, így nem kell fél évet várnia a visszatéréssel, elvi akadálya nincs a bevetésének.

– Lám megsérült, Majoros nem tudott velünk készülni a keretben, Misiről pedig olyan információkat kaptam, hogy edzésben van, az ősszel még bundesligázott, s méretben igazából ő veheti fel a versenyt a riválisokkal. Természetesen meg kell néznem személyesen is, hogy áll a lábán, s legkésőbb jövő hétfőig dönteni kell a szerepléséről – jelentette ki Sike András szövetségi kapitány.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »