De jó! Sem a németek, sem az osztrákok nem akarnak minket kizárni az EU-ból

MTI nyomán

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint ideiglenesen vagy végleg ki kell zárni Magyarországot az Európai Unióból, ez az egyetlen lehetőség a közösség összetartásának és értékeinek megőrzésére. A német és osztrák kollégája viszont már nem látja ilyen súlyosnak a helyzetet.

A szocialista politikus a Die Welt című német lapban kedden megjelent interjúban a pénteki pozsonyi uniós csúcstalálkozóval kapcsolatban kiemelte, hogy az EU jövőjéről – Nagy-Britannia részvétele nélkül – tartandó tanácskozást az EU történetének legnehezebb helyzetében rendezik meg. Az EU elbukhat, nem abban az értelemben, hogy az uniós intézmények hirtelen megszűnnek, hanem úgy, hogy “belsőleg összeomlik”, és cél, irány és összetartás nélkül fog sodródni – fejtette ki.

Arra a kérdésre, melyik tagállam okoz számára leginkább aggodalmat, azt mondta, hogy Magyarország, ahol “egyre hosszabb, magasabb és veszélyesebb” a menekültek távoltartását szolgáló kerítés. “Magyarország nincs messze attól, hogy tűzparancsot adjon ki a menekültek ellen”

– jelentette ki Jean Asselborn, hozzátéve, hogy Magyarországon a háború elől menekülő emberekkel

“szinte rosszabbul bánnak mint a vadállatokkal”.

Szerinte Magyarországnak ma semmi esélye nem lenne arra, hogy megszerezze az uniós tagságot, és ez nagy gond Magyarországnak és az uniónak is.

Az EU alapértékeinek súlyos megsértése elfogadhatatlan, ideiglenesen vagy szükség esetén végleg ki kell zárni az EU-ból az olyan tagállamot, amely “kerítést épít háborús menekültek ellen”, vagy megsérti a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatás függetlenségét. Az EU nem tűrhet el ilyen viselkedést, a kizárás az egyetlen lehetőség a közösség értékeinek és összetartásának megőrzésére – jelentette ki Jean Asselborn.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter visszautasította kedden Jean Asselborn felvetését

A kormányülés előtt nyilatkozva Sebastian Kurz elfogadhatatlannak nevezte Asselborn szavait. Úgy vélte: lehetséges, hogy az unióban komolyabb szóváltásra is sor kerül, azonban a médián keresztüli üzengetés nem járul hozzá a közös munkához.

“Magyarország európai állam, uniós tagország és Ausztria szomszédja”

– szögezte le Kurz, és aláhúzta: “tiszteletre van szükség, hogy ne kerüljön veszélybe az európai béke”.

Nem osztja luxemburgi kollégája véleményét Magyarországról Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter

“Ez nem egy egyeztetett európai álláspont”

– mutatott rá a lett fővárosban tartózkodó Steinmeier egy sajtótájékoztatón.

“Megértem, hogy Magyarországot figyelve néhányan egyre türelmetlenebbek Európában az Európai Bizottság és a magyar kormány folyamatos csörtéi miatt”

– magyarázta a szocialista Asselborn személyes jó barátjának számító Steinmeier. “Ugyanakkor az én személyes hozzáállásom nem engedi meg, hogy kitessékeljünk egy európai tagállamot az ajtón” – tette hozzá.

“Néha nem spórolhatjuk meg magunknak a bonyolult vitákat.”

A német diplomácia vezetője a balti köztársaságok – Észtország, Lettország és Litvánia – külügyminisztereivel találkozott Rigában.

A házigazda Lettország külügyminisztere, Edgars Rinkevics “hangszóró-diplomáciának” nevezte Asselborn javaslatát. “Ez a retorika nem segít rajtunk” – mondta.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »