Ddzsihadista nőket telepítene vissza egy holland bíróság

Egy rotterdami bíróság felszólította a holland kormányt, hogy telepítse haza azokat a jelenleg szíriai táborokban fogva tartott, holland állampolgárságú nőket, akik korábban az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez csatlakoztak – jelentette pénteken a Dutchnews című holland hírportál.

Hírdetés

A hírportál szerint a bíróság azt szeretné elérni, hogy a nőket terrorizmus vádjával a hazájukban állítsák törvényszék elé. A bírák a határozatban felszólították a holland kormányt, hogy négy hónapon belül telepítse haza azt a 12 nőt és gyermekeiket, szám szerint 29 gyermeket, akiről tudomásuk van.
   
Február elején a hágai kormány már hazatelepített öt nőt és a hozzájuk tartozó 11 gyermeket az észak-szíriai Roj menekülttáborból. Ezeket a nőket jelenleg az északkeleti Zwolle büntetés-végrehajtási intézetében tartják fogva, gyermekeiket a családtagjaik fogadták be.
   
Tavaly júliusban az illetékes hatóságok visszaszállítottak holland földre egy Ilham B. nevű asszonyt három gyermekével együtt.
   
A holland kormány számára régóta problémát jelent, hogy mit kezdjen az Iszlám Államhoz csatlakozott, és annak 2019-es bukása után fogolytáborokba került holland állampolgárokkal. A kormány egyebek között arra hivatkozik, hogy hazatelepítésük túl sok kockázattal jár a feladatot végrehajtó köztisztviselők számára – írta a Dutchnews.
   
A holland titkosszolgálat szerint mintegy 120 nagykorú holland állampolgár tartózkodik Szíriában és Irakban, valamint több, mint 200 olyan gyermek, akinek legalább az egyik szülője holland állampolgár.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »