DCA-szerződés: Korčok a vita hevében Közép-Európa szuverenitásának védelmezőjeként hivatkozott Orbán Viktorra

DCA-szerződés: Korčok a vita hevében Közép-Európa szuverenitásának védelmezőjeként hivatkozott Orbán Viktorra

A parlament kedden, január 18-án, rendkívüli ülés keretében fogja tárgyalni azt az amerikai-szlovák kétoldalú védelmi megállapodást (DCA), amely az elmúlt hetekben igen sok vitát váltott ki. Az ellenzék a szerződés kritikusai szerint a DCA sérti Szlovákia szuverenitását, aránytalanul nagy kedvezményeket és hozzáférést ad az amerikaiaknak a szlovák területekhez. A szerződést védői szerint egy jó megállapodásról van szó, ami nagyobb védelmi garanciákat ad Szlovákia számára.

Az biztos, hogy a két beterjesztő, Jaroslav Naď (OĽANO) védelmi miniszter és Ivan Korčok (SaS) külügyminiszter igencsak kevés józan érvet talál a szerződés alátámasztására. A leggyakoribbak között az szerepel, hogy a környező országok mindegyikének van egy ilyen kétoldalú szerződése az amerikaiakkal, csak Szlovákia lógott ki a sorból.

A kézmémida vasárnapi politikai műsorában, az 5 perc múlva 12-ben Ivan Korčoknak Robert Ficoval szemben kellett megvédeni a szerződést, amelyet a héten sikerült átvinni a kormányon, vagyis a szövegezés már nem változtatható. Fico az ezer sebből vérző indoklásokat kihasználva igen sikeres ellenkampányt épített fel, amelyet a műsorban is jól aknázott ki. Olyannyira, hogy egy ponton túl Korčok kénytelen volt az általa régóta kritizált Orbán Viktorra hivatkozni, akit hirtelen a közép-európai szuverenitás őrzőjének nevezett.

A teljes kép érdekében ki kell emelni, hogy Szlovákia és a szlovákiai közvélemény nagy többsége kiegyensúlyozott politikát követelt meg a nagyhatalmak között, részben azért, mert ettől látta garantálva létezését, részben azért, hogy ne váljon az egyik nagyhatalom miatt egy másik célpontjává. Így a DCA körüli vita igen jó táptalajon szökkent szárba.

Az sem mellékes, hogy Robert Fico még a Kuciak-gyilkosság előtt még kormányfőként maga is csaknem tető alá hozta a szerződést (ez akkoriban volt, mikor a V4 ellenében Európa-magját részesítette előnyben nyilatkozataiban), végül azonban az SNS ellenkezése miatt nem került rá sor.

A szerződésen már nem lehet változtatni

Fico a vasárnapi tévés vitában azzal érvelt, hogy a kormány által elfogadott védelmi megállapodás nélkülözi a reciprocitás elvét, és igen sok engedményt kap az amerikaiaknak, aki teljes felügyeletet szereztek így a szlovák légterek és infrastruktúra felett.

Fico szerint a szerződés szövegezése már nem változtatható, a parlamenti megtárgyalása során lehet hozzá kiegészítéseket javasolni.

Korčok végig azzal érvelt, hogy Fico félrevezetően fogalmaz.

“Igen, tényleg így van. A szerződésen már nem lehet változtatni, de azért, mert így zajlik a nemzetközi szerződések tárgyalása, és pontosan így tárgyaltak végig több tucat szerződést az ön kormányfősége idején. A demokratikus folyamat azonban nincs felborítva, mert a kormány döntött róla”

mondta Korčok.

Hírdetés

Fico azt is kifogásolta, hogy a szerződés értelmében a kormány az egész konyhai és szliácsi repteret az amerikaiak rendelkezésére bocsátja. Korčok ezt tagadta, a szerződés egy másik passzusára hivatkozva arról beszélt, hogy mindenhez a mindenkori kormány jóváhagyására lesz szükség.

Arról is elég heves vita alakult ki köztük, hogy a szerződés alapján vajon milyen jogokat kap az amerikai hadsereg a katonai szállítmányok kapcsán. Ebben a kérdésben egyértelműen Fico érvelt meggyőzőbben, felhívta a figyelmet, hogy az amerikaiaknak csak bejelentési kötelezettsége van a szállítmányok kapcsán, a szerződés nem tartalmazza azt, hogy a szlovák kormánynak jóvá is kell hagynia a szállítmányt.

Korčok számára hirtelen Orbán Viktor lett a pozitív példa

Fico Szlovákia szuverenitása ellen támadásként beszélt a szerződésről. Ez az egyik leggyakrabban ismételt kritika, és a vita hevében a szélsőliberális, magyargyűlölő kijelentésektől sem visszariadó Korčok nem tudott más érvet felhozni, korábbi retorikájával teljesen szembefordulva Orbán Viktor magyar miniszterelnököt nevezte meg Közép-Európa szuverenitása őrzőjének:

“Ez a szerződés előnyös Szlovákia önvédelmi képességének biztosítása szempontjából, a szerződés alapján együttműködünk egy olyan országgal, amely garantálja a biztonságunkat. (…)

Ki ma Közép-Európa szuverenitásának legnagyobb védelmezője? Szerintem Orbán Viktor. Maga szerint ő tenne bármikor is olyan, ami ártana Magyarország szuverenitásának?”

tette fel az igen kétélűre sikerült kérdést Korčok. Láthatóan sikerült vele megfognia Ficot, ugyanakkor közvetve elismerte, hogy Orbán Viktor politikáját a közép-európai szuverenitás építésével tette egyenlővé.

Ezek után igen nehéz lesz érdemben támadni a magyar kormányt konzervatív, V4-orientált, nem balliberális politikája miatt – mert az azt jelenteni, hogy Korčok épp Közép-Európa szuverenitása ellen dolgozik.

Büntetlenek lehetnek az amerikai katonák?

Fico még egy igen vitatható ponton próbálta támadni a szerződést. Az ugyanis kimondja, hogy Szlovákia lemond a joghatóságról az amerikai katonák bűnelkövetése kapcsán.

Korčok felhívta a figyelmet, hogy ezt a jogot a mindenkori szlovák kormány egy nyilatkozattal visszahívhatja. (Ez azt jelentené, hogy a mindenkori politikai vezetés fogja eldönteni, hogy egy ügy szlovák hatósági eljárásba kerülhet-e vagy sem. Szlovákiában pedig ez nem garancia az igazságos eljárásra.)

Korčok végül inkább politikai síkon próbálta legyűrni Fico kritikáját. Kijelentette, hogy Fico az USA-t akarja beállítani agresszorként, és ebből a célból kiragad egy-egy részletet a szerződésből, és azt interpretálja bizonyítékként.

Korčok ebben nyilván nem téved, sőt, az ellenzék igen kemény csúsztatásokkal támadja a szerződést. Ugyanakkor a DCA szlovákiai verziója valóban nem annyira kidolgozott, mint például a magyar szövegezés. És arra sem tartalmaz garanciákat, hogy az USA nem él vissza a kevésbé konkrétan megfogalmazott passzusokkal.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »