David Cameron megtartotta utolsó kabinetülését

David Cameron megtartotta utolsó kabinetülését

Utolsó kabinetülésén elnökölt kedden David Cameron leköszönő brit miniszterelnök, aki szerdán átadja a kormányfői tisztséget eddigi belügyminiszterének, Theresa Maynek.

Cameronra, aki 2005 óta állt a kormányzó brit Konzervatív Párt és 2010 óta a kormány élén, még egy hivatalos teendő vár miniszterelnökként: szerdán részt vesz a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok hetente esedékes alsóházi félóráján, de utána a Buckingham-palotába, a királyi család első számú londoni rezidenciájára hajtat, ahol hivatalosan felajánlja lemondását II. Erzsébet királynőnek.

Az ilyen esetekben szokásos protokolláris eljárás alapján Cameron szerdán elmondja az uralkodónak, hogy Theresa Maynek a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója nagy többséggel bizalmat szavazott, és ennek megfelelően ő Mayt tartja a legalkalmasabbnak arra, hogy átvegye a kormány irányítását. Ezután Theresa May is felkeresi a királynőt, aki formálisan megbízza őt a kormányalakítással. E menetrend alapján várhatóan szerda délutánra új miniszterelnöke lesz az Egyesült Királyságnak Theresa May személyében.

A váltás előzményeként Cameron a brit EU-tagságról június 23-án tartott népszavazás másnapján bejelentette távozási szándékát a kormány és a Konzervatív Párt éléről, miután a referendumon a brit választók többsége a kormány hivatalos álláspontjával ellentétben arra szavazott, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A brit sajtóban már elindult a találgatás Theresa May kormányának összetételéről. A Daily Mail című konzervatív napilap lehetségesnek tartja, hogy helycsere történik a két legnagyobb súlyú tárca, a pénzügyminisztérium és a belügyminisztérium élén, vagyis George Osborne eddigi pénzügyminiszter kerülhet a külügy élére, Philip Hammond külügyminiszter pedig átveheti a pénzügyminiszteri tisztséget. (MTI)


Forrás:vajma.info
Tovább a cikkre »