David Beckham is a katariak szolgálatába állt

David Beckham is a katariak szolgálatába állt

Nagy visszhangot keltett David Beckham legújabb reklámszerződése, amelyet a katari állammal kötött. Az Amnesty International például, felszólította az angol labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitányát, hogy beszéljen a „rendkívül aggasztó” katari emberi jogi helyzetről.

David Beckham fényűző szerződést írt alá, amelynek értelmében november 21-től egy éven át a 2022-es katari világbajnokság nagykövete lesz, illetve a következő tíz évben 150 millió fontot fog keresni hivatalos nagykövetként.

„Katar emberi jogi helyzete aggasztó, kezdve az országban dolgozó vendégmunkásokkal kapcsolatos rossz bánásmódtól a szólásszabadság csorbításáig és az azonos neműek közötti kapcsolatok büntetőjogi szankcionálásáig” – idézte a BBC az Amnestyt képviselő Sacha Deshmukh véleményét, aki még hozzátette:

„Nem meglepő, hogy David Beckham részt akar venni egy ilyen nagy futballeseményen, de arra buzdítanánk, hogy tájékozódjon a rendkívül aggasztó emberi jogi helyzetről,

és készüljön fel arra, hogy beszéljen róla”.

Az emberi jogok helyzete Katarban a vb rendezési jogának 2010-es odaítélése óta téma az európai sajtóban. Az Amnesty szerint több ezer, elsősorban a stadionok építésén dolgozó vendégmunkás halálesetét nem vizsgáltak ki megfelelően.

Hírdetés

Beckham szóvivője a BBC Sportnak ugyanakkor úgy érvelt: „David több mint egy évtizede rendszeresen látogat Katarba, és a PSG-ben játszott – tehát látta és megtapasztalta az országban a futball iránt meglévő szenvedélyt és elkötelezettséget. Mindig arról beszélt, hogy a futball sok tekintetben jótékony hatású. Ahogy elérjük, hogy már csak egy esztendő legyen hátra a tornáig, csatlakozni fog ahhoz a szélesebb futballközösséghez, amely a 2022-es világbajnokságot népszerűsíti és nagyon várja a szerinte nagyszerű tornát.”

Angol források szerint David Beckham úgy véli, hogy az első labdarúgó-világbajnokság, amelyet egy túlnyomórészt muszlim országban rendeznek, fontos lesz a térség számára, és remélhetően pozitív változásokat eredményez majd.

A korábbi futballsztár szóvivője kitért arra is, hogy

„néhány törvény és vélemény a térségben eltér az általa helyesnek vélttől, de

a katariak mindig is azt mondták, hogy mindenki biztonságban lesz és mindenkit szívesen látnak a 2022-es világbajnokságon, és hiszi, hogy az elkötelezettség őszinte.”

Említést érdemel, hogy az UEFA májusban munkacsoportot hozott létre, hogy a FIFA-val együttműködjön a kérdésben. Az UEFA-t képviselő Gijs de Jong augusztusban megállapította: „Egyértelmű, hogy Katar jelentős előrelépést tett az emberi jogi szabályok terén az elmúlt három évben.”


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »