Daul: eddig egyik tagpárt sem kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását

Egyelőre egyik tagpárt sem indítványozta hivatalosan a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP) – jelentette ki Joseph Daul pártelnök az EPP szerdai brüsszeli csúcstalálkozója előtt.

Sajtóértekezletén Daul arról számolt be, hogy délután komoly vitát fognak folytatni a konzervatív erőket összefogó pártcsaládon belül a magyarországi helyzetről és Orbán Viktor kormányfőről, amelyben mindenki elmondhatja a véleményét, és utána meglátják, hogyan fognak lépni a nemzeti tagpártok.

Kiemelte, hogy az EPP alapokmányának értelmében legalább öt különböző országból hét tagpárt kezdeményezheti bármely másik tag kizárását, azonban eddig még egyetlen hivatalos levelet sem kapott ez ügyben.

Hozzátette, a döntést pártelnökként tiszteletben tartaná, a mostani találkozón viszont még biztosan nem születik semmilyen határozat.

“Mint tudják, mindig is barátja voltam Orbán Viktornak, mindig megvédtem őt. De kötelességem védeni a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot, az akadémiai szabadságot, az emberi jogok tiszteletét, a szabad civil társadalmat is” – szögezte le.

Hírdetés

“Ezek jelentik az Európai Unió alapját, és pártunknak is szent értékei. Legyen világos, hogy ezen a téren nem köthető kompromisszum” – fogalmazott.

A Politico hírportál friss beszámolója szerint Alexander Stubb, az egyik lehetséges néppárti csúcsjelölt hangsúlyozta: nyílt, őszinte vitát kell tartani szerdán, utána pedig az EPP-nek vagy fel kell függesztenie a Fidesz tagságát, vagy szerződésbe foglalva köteleznie kell a pártot az uniós értékek fenntartására.

A szerda este kezdődő EU-csúcstalálkozó előtti néppárti ülésen a magyar miniszterelnök is részt vesz.

Az Európai Néppárton belül többen már régóta a Fidesz kizárásának pártján vannak a magyar kormány “elfogadhatatlan” intézkedései miatt, mások ugyanakkor gyakran azzal érvelnek, hogy ezzel az egyetlen módját is elveszítenék Orbán Viktor “kordában tartásának” – írta a lap.

Az Európai Parlament szeptemberben szavazta meg a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentést, amelynek alapján megindították az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást. A néppárt képviselői közül 115-en igennel, 57-en nemmel voksoltak, 28-an pedig tartózkodtak.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »