Danko visszahárította a bizottságra Fico jelölhetőségének kérdését. A most-hidas Kresákot alibistának nevezte

Andrej Danko (SNS) szlovák házelnök felszólította a parlament alkotmányjogi bizottságának elnökét, Róbert Mádejt, hogy egészen addig tárgyaljon a bizottság Robert Fico jelölhetőségéről, amíg egyértelmű döntésre nem jutnak, legyen az akár pozitív akár negatív. Ezzel Danko visszahárított Fico alkotmánybírói jelölhetőségének kapcsán hozandó döntést a bizottságra.

fogalmazott Tomáš Kostelník, Danko szóvivője.

Az SNS elnöke egyúttal nem mulasztotta el bírálni a Most-Híd alkotmánybíró-jelöltjét, Peter Kresákot, amiért az alkotmányjogi bizottságban nem szavazott a Robert Ficot érintő kérdésben.

állt Danko nyilatkozatában. Szerinte, amíg a bizottság nem hoz egyértelmű döntést, nem lehet szavazásra bocsátani a jelölteket a parlamentben.

Kresáknak nem gond

Hírdetés

Kresák erre reagálva a sajtónak azt nyilatkozta, hogy számára nem jelent problémát lemondani bizottságbeli tagságáról. A TASR-nek úgy nyilatkozott, hogy a bizottsági ülés elején lemond bizottságbeli tagságáról.

Az Alkotmányjogi Bizottság tegnap hat igen, hat nem és egy tartózkodás mellett nem tudott döntést hozni arról, hogy Robert Fico (Smer) exkormányfő és alkotmánybíró-jelölt teljesíti-e a törvényi feltételeket ahhoz, hogy a legmagasabb szintű bírói testület tagjává váljon. A jelölteknek ugyanis legalább 15 év ügyvédi praxist kell felmutatniuk, Fico azonban 14 hónappal nem tud elszámolni.

A meghallgatásán bírósági határozatokat ígért a szükség praxis felmutatásának igazolásául, helyette azonban újságkivágásokat küldött el a bizottságnak, amely ezután szavazott, hogy elfogadja-e azt, vagy sem. Kresák tartózkodásával valóban patthelyzet alakult ki. A bizottság ezért Andrej Danko házelnökre bízta a döntést, hogy Fico neve ott lehet-e a jelöltlistán, amelyről a parlament szavaz majd, vagy sem.

Róbert Mádej, a bizottság elnöke szerint ha Ficot leveszik a jelöltek listájáról, akkor veszélyes precedens teremtődhet, és megkérdőjeleződhet az alkotmánybírók választásának kimenetele is.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »