Danko szerint Fico leváltása is szóba került

POZSONY. Andrej Danko, az SNS vezetője és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a kormányhivatalba sietett, ahol összeült a Koalíciós Tanács. Ott már reggel óta a kialakult belpolitikai helyzetről tárgyalt a Smer-SD vezetése, ám eredményekről eddig nem számoltak be. Délután Danko jelezte, továbbra sem született megállapodás, még nem vetették el a kormány átalakításának lehetőségét, Robert Fico miniszterelnök leváltása is szóba került.

Eközben a parlamentben az egyes frakciók is tanácskoztak. Ján Podmanický, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselője elmondta: vélhetően az előre hozott választások jelentik a kormányválság legvalószínűbb, de nem feltétlenül egyetlen lehetséges megoldását. A parlamenti létszámokra hivatkozott. „Valamennyi lehetőséget elemezni kell. Ha figyelembe veszik a parlamenti számokat, akkor világos, hogy nem csak az előre hozott választások jelenthetik a választható alternatívát. Lehetséges, hogy az előre hozott választások tűnnek a legvalószínűbb alternatívának, ám a vonatkozó tárgyalások még nem fejeződtek be” – mondta az újságíróknak.

Úgy véli, hogy ki kell várni az összes koalíciós párt egyértelmű álláspontját, azaz a további fejleményeket. Arra a kérdésre, lehetséges-e az, hogy az előre hozott választásokra mégsem kerül sor, azt felelte, hogy bármi lehetséges. Azt nem mondta ki, hogy az Irány-Szociáldemokrácia bizonyos esetben hajlandó-e Kotlebáék támogatásával kormányozni, vagy más pártra cserélni a Most-Híd vegyes pártot.

Michal Bagačka, a Smer-SD képviselője elutasítja az előre hozott választások megtartását. „A személyes nézetem az, hogy az előre hozott választásokat nem kellene kiírni, mert az a két fiatal meggyilkolásával történő visszaélés lenne” – mondta Bagačka. Úgy látja, hogy mivel a pártvezetés még tárgyal, semmi sem zárult le. A Koalíciós Tanácsnak ugyancsak ülésezik – mutatott rá. Kollégája, Jaroslav Baška szintén semmit sem akart mondani azelőtt, hogy a pártszervek megállapodásra jutnának.

A Most-Híd hétfőn este úgy határozott, hogy az előre hozott választásokról kíván tárgyalni koalíciós partnereivel. Bugár Béla szerint Robert Fico kormányfő azok megtartását elutasította. A Most-Híd a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) akar tárgyalni. Ha a tárgyalás sikertelennek bizonyul, akkor a vegyes párt távozik a koalícióból. Andrej Danko, az SNS elnöke a közösségi hálón azt írta, hogy még túl korainak az előre hozott választások időpontjával kapcsolatos bármiféle elmélkedések. Az SNS erről majd azután fog tárgyalni, ha megbukik a kormány, illetve a kabinet vagy a koalíció működésképtelenné válik.

Hrnčiar: továbbra is lehetséges a kormány átalakítása

Andrej Hrnčiar, a Most-Híd frakciójának alelnöke úgy véli, továbbra is többféleképpen végződhet a jelenlegi kormányválság. „A kormány bukása, hivatalnokkormány, előre hozott választások” – sorolta hozzátéve, a kabinet alapvető átalakítását sem lehet még kizárni. Mint mondta, továbbra is folynak a tárgyalások. „A személyes véleményem az, hogy még sor kerülhet a kormány alapvető rekonstrukciójára” – mondta.

Paška: az SNS már beszélt a választások lehetséges időpontjáról

A Szlovák Nemzeti Párt tagjai már tanácskoztak az esetleges előre hozott választások lehetséges időpontjairól. Szó lehet egy nyári terminusról is, de a helyhatósági választásokkal való összekapcsolás is lehetséges – erősítette meg Jaroslav Paška, az SNS első alelnöke.

„Kerestük a dátumokat” – mondta Paška hozzátéve, ha választások lesznek, arra a lehető legkorábban sort kellene keríteni. „A nyári időpontra is készek vagyunk, de tudnunk kell, hogy meglesz-e a támogatás” – fogalmazott.

Maďarič: nincs más választás

Az Irány-Szociáldemokráciának a jelenlegi helyzetben nincs más választása, mint csatlakozni a többi, az előre hozott választásokat követelő politikai párthoz – jelentette ki Marek Maďarič volt kulturális miniszter, a Smer-SD egykori alelnöke.

Maďarič úgy véli, pillanatnyilag az előre hozott választások jelentik a legkonszenzuálisabb és a legértelmesebb megoldást. „Azután, hogy gyakorlatilag minden párt úgy nyilatkozott, előre hozott választásokat akar, a Smer-SD-nek talán nincs más választása, mint csatlakozni ehhez. Valószínűleg így is-úgy is sor kerül rájuk, ebben a pillanatban leginkább csak az időpont kérdéses. Ennek kapcsán kellene a politikai pártoknak megállapodniuk” – mondta Marek Maďarič. Egyúttal közvetve  kritikával illette pártját a helyzethez való hozzáállása miatt.

„Ha bizonyos döntéseket megfelelő időben hoztak volna meg, akkor teljesen más, sokkal nyugodtabb lehetne a helyzet, ugyanis nem azt tartom a lehető legrosszabb forgatókönyvnek, hogy bizonyos lépések után ez a koalíció folytassa a kormányzást” – jelentette ki Maďarič, hozzáfűzve, korábban lett volna szükség a személyi változásokra.

Danko: Fico leváltása is szóba került

A koalíción belül Robert Fico miniszterelnök esetleges leváltása is szóba került – jegyezte meg Andrej Danko, az SNS elnöke, aki szerint még nem lehet teljesen kizárni a kormány átalakítását. Leszögezte, a tárgyalások még folynak, a felek még nem kötelezték el magukat az előre hozott választások mellett.

„Nem tagadom, Žitňanská asszony korábban jelzett ilyen dolgokat (a kormányfő leváltását – a szerk. megj.), de én azt mondtam, más vélemények is vannak ezzel kapcsolatban. Ugyanakkor nem cáfolhatom, beszélünk különböző dolgokról, azt is beleértve, amit ön említett” – válaszolt Danko arra az újságírói kérdésre, hogy tárgyal-e a koalíció Robert Fico miniszterelnök leváltásáról.

Az SNS elnöke egyúttal leszögezte, egyelőre nem értek el előrelépést semmilyen kérdésben. Mint mondta, még nem vetették el a kormány átalakításának lehetőségét. „Tárgyalunk a szituációról, a különböző változatokról, hogy mi legyen, de a társadalmi helyzetről is” – fejtette ki. Hozzátette, a koalíción belül szó van az előre hozott választásokról is, de arról is, hogyan lehetne javítani vagy akár lezárni az együttműködést.

Danko hangsúlyozta, egyelőre a kormány és a parlament rendeltetésszerűen működik. A házelnök nem értékeli a kormány bukásaként a Most-Híd OT döntését, miszerint tárgyalásokba bocsátkozna az előre hozott parlamenti választásokról.

Még nincs megállapodás

Azt, hogy a koalíción belül még nem született megállapodás, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke is megerősítette. Sólymos László, a párt alelnöke cáfolta, hogy a Most-Híd ajánlatot kapott volna a miniszterelnöki székre vonatkozóan.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »