Danko szerint a szlovák házszabály a legdemokratikusabb

Danko szerint a szlovák házszabály a legdemokratikusabb

Andrej Danko (SNS) házelnök újra azt fontolgatja, hogy módosítja a házszabályról szóló törvényt. Konkrétan megakadályozná, hogy egy konkrét törvényt változatlan formában többször is beterjesszenek a képviselők.

Az elképzelése szerint egy választási ciklusban egy törvényt változatlan formában csak egyszer lehetne a parlament elé vinni. Szerinte erre azért lenne szükség, mert az ő tapasztalatai szerint a képviselők gyakran háromszor-négyszer is benyújtják ugyanazt a javaslatot, csak hogy sajtófigyelmet kapjanak.

Hírdetés

Danko nevéhez fűződik egyébként az a törvénycsomag is, amelyet a honatyák 2016-ban fogadtak el. Kitiltották az ülésről a transzparenseket, korlátozták a felszólalók idejét (persze a kormány tagjaiét nem), a házelnök pedig jogot kapott fegyelmi eljárás indítására a szabályokat megsértő képviselővel szemben, ki is küldheti őket a teremből. Ez volt az úgynevezett „szájkosártörvény”. A gúnynevet az ellenzék találta ki. A törvény megszületése és beterjesztése egybe esett a Bašternák-ügy kirobbanásával.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »