Danko minisztere nem a Szlovák Nemzeti Pártra szavazott

POZSONY. Martina Lubyová oktatási miniszter egy mûsorban bevallotta, nem az õt miniszteri posztra jelölt pártra szavazott.

Akár Robert Fico vagy Richard Sulík ajánlatát is elfogadta volna, csak miniszter lehessen? Vajon másféle-e a Danko vezette SNS, mint amilyen Slota idején volt? Marek Vagoviè a NA ROVINU mûsorban Martina Lubyová oktatási minisztert kényes kérdésekrõl is faggatta.

Martina Lubyová nemrég Peter Plavèant váltotta az oktatási tárca élén, miután az elõdjének az uniós támogatásokkal kapcsolatos botrány miatt távoznia kellett posztjáról. Az új oktatási miniszter is a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jelöltjeként került e tisztségbe.

Lubyováról azonban kiderült, hogy vélhetõen az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD), a Most-Híd vegyespárt vagy akár valamelyik ellenzéki párt hasonló ajánlatát sem utasította volna vissza, tehát ha esetleg Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke alakított volna kormányt, nem kizárt, az esetben is elfogadta volna a felkérést.

„Ha megfelelõ kölcsönhatás lenne köztünk, illetve látnám, hogy milyen emberekkel állok szemben és hogyan lehet kommunikálni velük, akkor azt megfontolnám“ – mondta el a NA ROVINU mûsorban.

A miniszternek arra a kérdésre is válaszolnia kellett, hogy korábban az SNS-re szavazott-e. „A választások idején többnyire külföldön tartózkodtam. Vélhetõen egyetlen alkalom kivételével, amikor nem az SNS-re szavaztam“ – ismerte be végül Lubyová.

Eközben továbbra is azt állítja, hogy az SNS-éhez hasonló az értékrendje. „Például a tisztességes hazafiság alapelvei.“ Lubyová nem ért egyet azzal az állítással, hogy a Danko, illetve a Slota által vezetett SNS közti különbségek csak formálisak.

Míg ugyanis korábban az SNS-hez közelálló cégek az emissziókból vagy a faliújságtender által tollasodtak, manapság az uniós támogatások botrányos szétosztásával gyanúsíthatók. A miniszter a kérdést elhárította. "Nem rendelkezem efféle ismeretekkel" – szögezte le Lubyová.

A miniszter szerint azonban elõrelépés vehetõ észre a tekintetben: manapság már úgy állítható fel a rendszer, hogy már hasonló ügyekre, mint korábban, ne kerülhessen sor.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »