Danko kedvezményeket csikarna ki a Smertől

Danko kedvezményeket csikarna ki a Smertől

Alig csillapodott le a kormányválság, Andrej Danko ismét kiteregette a „koalíciós szennyest”.

A nemzeti párt elnöke berendelte Peter Pellegrini (Smer) kormányfőt az SNS elnöksége elé azzal, hogy bizonyos témaköröket illetően megismerjék az álláspontját. Danko szerint a kormányfő olvashatatlan az SNS számára. Pellegrini leszögezte, hogy kizárólag a jelenlegi koalíció jelent garanciát Szlovákia stabilitására, ezért tárgyalni fog az SNS képviselőivel. Pavol Baboš politológus szerint Andrej Danko megpróbálja megerősíteni hatalmi pozícióját, hiszen a Smer meggyengült, és preferenciái csökkennek.

Hírdetés

„Valószínűleg engedményeket próbál meg kicsikarni olyan intézkedésekkel kapcsolatban, melyeket a Robert Fico vezette kormány eddig nem támogatott” – magyarázza Baboš. A politológus úgy véli, az elhangzottak alapján a külpolitikai és a költségvetési kérdésekre kell gondolnunk. „A turizmust, kerékpárutak megépítését vagy a 13., 14. fizetések finanszírozását támogathatná a pénzügyminiszter az állami költségvetésből, melyet eddig a Smer blokkolt” – véli Pavol Baboš. Az Oroszországgal kapcsolatos külpolitikát illetően valószínűleg Danko mérsékeltebb hangnemet szeretne elérni. 

„Továbbra is kötelez minket a kormány programnyilatkozata, amely külpolitikai kérdésekben egyértelmű. Elsősorban a Szlovákia előtt álló fontos és komoly feladatokra kell fókuszálnunk. Ehhez pedig egészen biztosan nem járul hozzá az, ha az esetleges nézeteltéréseket a sajtó és a nyilvánosság előtt próbáljuk megoldani” – reagált Debnár Klára, a Híd szóvivője Andrej Danko kijelentéseire. 

Ugyanakkor az elemző arra is emlékeztet, hogy a kormány megalakulása óta az SNS elnöke már harmadik alkalommal választotta azt a stratégiát, hogy a sajtón keresztül üzente meg koalíciós partnereinek a kifogásait. Pavol Baboš szerint ezért már beszélhetünk egyfajta stílusról, melyet Danko akkor használ, ha el akar érni valamit. „Ha a koalíciós partnerek folytatni akarják a kormányzást, akkor nem marad más hátra, mint hogy túllépnek ezen” – véli a politológus. Azt nem merte megjósolni, hogy milyen gyakran számíthatunk hasonló fellépésre Andrej Dankótól.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »