Danko és Bugár elment Ficóhoz, összeült a Koalíciós Tanács

Danko és Bugár elment Ficóhoz, összeült a Koalíciós Tanács

POZSONY. Andrej Danko, az SNS vezetője és Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a parlamenti viták után a kormányhivatalba sietett, ahol összeült a Koalíciós Tanács. Ott már reggel óta a kialakult belpolitikai helyzetről tárgyalt a Smer-SD vezetése, ám eredményekről eddig nem számoltak be.

Eközben a parlamentben az egyes frakciók is tanácskoztak. Ján Podmanický, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) képviselője elmondta: vélhetően az előre hozott választások jelentik a kormányválság legvalószínűbb, de nem feltétlenül egyetlen lehetséges megoldását. A parlamenti létszámokra hivatkozott. „Valamennyi lehetőséget elemezni kell. Ha figyelembe veszik a parlamenti számokat, akkor világos, hogy nem csak az előre hozott választások jelenthetik a választható alternatívát. Lehetséges, hogy az előre hozott választások tűnnek a legvalószínűbb alternatívának, ám a vonatkozó tárgyalások még nem fejeződtek be” – mondta az újságíróknak.

Úgy véli, hogy ki kell várni az összes koalíciós párt egyértelmű álláspontját, azaz a további fejleményeket. Arra a kérdésre, lehetséges-e az, hogy az előre hozott választásokra mégsem kerül sor, azt felelte, hogy bármi lehetséges. Azt nem mondta ki, hogy az Irány-Szociáldemokrácia bizonyos esetben hajlandó-e Kotlebáék támogatásával kormányozni, vagy más pártra cserélni a Most-Híd vegyes pártot.

Michal Bagačka, a Smert-SD képviselője elutasítja az előre hozott választások megtartását. „A személyes nézetem az, hogy az előre hozott választásokat nem kellene kiírni, mert az a két fiatal meggyilkolásával történő visszaélés lenne” – mondta Bagačka. Úgy látja, hogy mivel a pártvezetés még tárgyal, semmi sem zárult le. A Koalíciós Tanácsnak ugyancsak ülésezik – mutatott rá. Kollégája, Jaroslav Baška szintén semmit sem akart mondani azelőtt, hogy a pártszervek megállapodásra jutnának.

A Most-Híd hétfőn este úgy határozott, hogy az előre hozott választásokról kíván tárgyalni koalíciós partnereivel. Bugár Béla szerint Robert Fico kormányfő azok megtartását elutasította. A Most-Híd a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) akar tárgyalni. Ha a tárgyalás sikertelennek bizonyul, akkor a vegyes párt távozik a koalícióból. Andrej Danko, az SNS elnöke a közösségi hálón azt írta, hogy még túl korainak az előre hozott választások időpontjával kapcsolatos bármiféle elmélkedések. Az SNS erről majd azután fog tárgyalni, ha megbukik a kormány, illetve a kabinet vagy a koalíció működésképtelenné válik.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »