Danko aggódik amiatt, ahogy az Európai Unió a brexitet intézi

Danko aggódik amiatt, ahogy az Európai Unió a brexitet intézi

Andrej Danko (SNS), a parlament elnöke arra reagálva, hogy a brit parlament kedden elutasította a brexitmegállapodást, a szóvivőjén, Tomáš Kostelníken keresztül azt üzente: aggódik amiatt, hogy az Európai Unió két éve azt mutatja, képtelen megoldást találni.

„Az EU vezetőinek teljes tehetetlensége azt bizonyítja, hogy az uniónak teljes körű reformra van szüksége, és le kell cserélni a képviselőket is. Ismét beigazolódtak Andrej Danko szavai, aki szerint az Európai Parlamentben a nemzeti parlamentek választott képviselőinek kellene helyet foglalniuk” – közölte Kostelník.

Hozzátette: Danko reméli, hogy a soron következő európai parlamenti választások megoldják a helyzetet. „Megrémíti ugyanis a negatív légkör és a szóbeszéd, hogy más európai nagyhatalmak esetében is felmerült az EU-ból való kiválás lehetősége” – zárta Kostelník.

Hírdetés

A brit parlament kedden (1. 15.) elutasította a megállapodást, amelyet Theresa May miniszterelnök kormánya kötött Brüsszellel. A megegyezést csupán 202 képviselő támogatta, az ellenszavazatok száma 432 volt. Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból március 29-én esedékes. Amennyiben a megállapodást addig nem fogadják el, illetve nem iktatják törvénybe, fennáll a rendezetlen kiválás (az ún. kemény brexit) veszélye. 

Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő sajnálattal vette tudomásul a brit parlament brexitmegállapodásról hozott döntését. A miniszterelnök szerint fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy Nagy-Britannia megegyezés nélkül fog kilépni az EU-ból. Hozzátette: Szlovákia kész olyan megoldásokat keresni még március 29-ig, amelyek biztosítanák, hogy a brexit a lehető legkisebb negatív hatással legyen a polgárok és a vállalkozók életére.

Pellegrini hétfőre, január 21-re összehívta a brexittel foglalkozó tárcaközi koordinációs csoport ülését, hogy megvitassák, Szlovákia mennyire felkészült az Egyesült Királyság EU-ból való kiválására.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »