Danko: A parlamentek segíthetnének kibékíteni Ukrajnát Oroszországgal

Andrej Danko, a szlovák parlament elnöke nemzetközi szinten akarja kezdeményezni, hogy az egyes parlamentek a közvetítő szerepét betöltve segítsenek kibékíteni egymással Szerbiát és Koszovót, illetve Ukrajnát és Oroszországot. Ezt csütörtökön jelentette ki egy párizsi sajtótájékoztatón, miután találkozott Gérard Larcherrel, a francia Szenátus elnökével, illetve együtt ebédelt Radek Vondráčekkel, a cseh Képviselőház elnökével, valamint Carole Bureau-Bonnarddal, a francia parlament alsóházának alelnökével.

„Az az érzésem, hogy feleslegesen sokat beszélünk, és keveset teszünk” – jelentette ki Danko. Hozzátette: szeretné a békítő tevékenységbe bevonni a visegrádi négyeket is. Novemberben Pozsonyban kerül sor a V4 parlamenti csúcstalálkozójára, melyen Németország és Franciaország is képviseltetni fogja magát. Később a szlovák V4-elnökség keretében további találkozókra is sor kerül, melyeken a nemzeti parlamentek képviselői mellett a Benelux államok, illetve a Baltikum képviselői is részt vesznek majd.

A szlovák parlamenti küldöttség tagja volt Párizsban a parlament külügyi bizottságának elnöke, Katarína Cséfalvayová is, aki arról tájékoztatott, hogy a francia vezető politikusokkal folytatott párbeszéd fő témája Franciaország történelmi szerepe volt Csehszlovákia száz évvel ezelőtti megalakulásában.

Hírdetés

Az aktuális témák közül a migráció volt a leghangsúlyosabb. A képviselőnő szerint ez a kérdés keleti és nyugati részre osztja az Európai Uniót. „Szerencsére azonban minél több ilyen párbeszédre kerül sor, annál sikeresebben tudjuk elmagyarázni egymásnak az eltérő álláspontokat és közelíteni azokat” – fejtette ki.

Cséfalvayová elmondása szerint a szlovák politikusok elmagyarázták francia kollégáiknak a szlovákok hozzáállását a migráció kérdéséhez, ami szerinte többek között a lakosság homogenitásából fakad. „Nálunk mégis csak kevesebb külföldivel találkozni, mint itt Párizsban vagy Franciaországban, és a lakosság körében jelen van bizonyos félelem, amelyet a politikusoknak figyelembe kell venniük” – mondta.

A szlovák küldöttség tagjai Cséfalvayová szerint beszéltek azokról az intézkedésekről is, melyeket Szlovákia a migrációval összefüggésben hozott, például az osztrák menedékkérők elszállásolásáról Bősön. „Nem tudtak erről. Ez segíthet megérteni a mi álláspontunkat és elmagyarázni, hogy hajlandóak vagyunk segíteni, csak nem feltétlenül úgy, ahogy ők kezdettől fogva elképzelték” – állapította meg a képviselőnő. Hozzátette: a kötelező kvóták elképzelése fokozatosan háttérbe szorul az EU-ban.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »