Danko: a kisebbségek nem léphetnek túl egy bizonyos határt

(…)Ön azt nyilatkozta, elfogadhatatlan az SNS számára, hogy olyan párttal működjön együtt, amely az autonómia kérdését akár csak elméleti síkon is felveti. Miért ellenzik annyira az autonómiát, hiszen az több európai országban is létezik?

 

Az autonómia Szlovákia és a szlovákok számára a fogalom történelmi kontextusa miatt problematikus.

 

Nem inkább azért van ez, mert az önmagukat nemzetinek valló szlovák politikusok csináltak vörös posztót az autonómiából?

 

Azt gondolom, a magyar politikusok is sokszor helytelenül kommunikáltak a témában, s ezáltal a vegyesen lakott területeken élő szlovákokban az autonómia azt a félelmet hívja elő, hogy az adott területen elveszítenénk az államigazgatás lehetőségét.

 

Azt látom azonban, hogy mind az MKP, mind a Híd kommunikációjában engedett a témából, s az autonómiát az oktatás és a kultúra területére szűkítette. A kisebbségi autonómia bizonyos mértékéről a koalíciós tárgyalásokon is szó volt, s a Hídnak sikerült keresztülvinnie a kisebbségek finanszírozásának a módosítását, nem csupán a magyarok, hanem valamennyi szlovákiai kisebbség számára.

 

Az SNS nevéhez az elmúlt huszonöt évben erősen kisebbségellenes nézetek fűződtek, főleg a magyarok és a romák irányába. Ezért felmerül a kérdés, mi ma a párt alapvető hozzáállása a nemzeti kisebbségekhez?

 

Függetlenül a Bugárékkal kötött koalíciós egyezségtől, mindig azt vallottam, nem az a fontos, hogy a világbajnokságon Šatan vagy Nagy Laci lövi be a korongot, hanem az, hogy Szlovákia ad gólt. Azt gondolom, hogy a nemzeti kisebbségek kultúrájukkal, kreativitásukkal gazdagabbá tesznek minket, s ez érvényes nemcsak a magyar, hanem valamennyi kisebbségünkre. Én csupán arról beszélek, hogy a kisebbségek nem léphetnek túl egy bizonyos határt.

 

Milyen határt?

 

Azt a határt, hogy ha a szlovák a hivatalos nyelv, akkor mondjuk egy legfelsőbb bírósági döntés esetében nem kérheti valaki Dunaszerdahelyen, hogy magyarul állítsák ki neki a dokumentumot.

 

Miért?

 

Azért, mert a jogi érintkezésben minden szónak jelentősége van, ezért nagyon fontos, hogy az, aki a dokumentumot kiadja, ugyanazon a nyelven írja meg, amelyiken az érintett olvasni fogja. Ez pedig a hivatalos szlovák nyelv. Ez nem jelenti, hogy az államigazgatás egyes területein ne lehessen használni egyéb nyelveket is, de csak egy bizonyos határig. A kétnyelvűség nem mehet az államnyelv rovására.

 

Ez hogyan volna lehetséges?

 

Úgy, hogy mondjuk egy Dunaszerdahelyen élő szlovák esetleg nem tudná elintézni szlovák nyelven a hivatalos ügyeit.

 

(…)Ez egy örök téma a kisebbségiek körében is. Biztos, hogy a probléma része, hogy a szlovákot még mindig nem idegen nyelvként tanítják a magyar gyerekeknek, holott számukra az voltaképpen idegen nyelv. Ez azonban politikailag mindig probléma volt a mindenkori oktatási miniszter számára. Most önöké a tárca, tehát ezen a téren is tehetnek valamit.

 

Valóban mi delegáltuk a minisztert, a Híd pedig az egyik államtitkárt, aki ráadásul maga is egy kisebbség képviselője, ruszin. Meggyőződésem, hogy Plavčan miniszter ajtaja nyitva áll előtte. Bízom abban, hogy együtt sikerül olyan megoldást találnunk, amely lehetővé teszi, hogy a magyar óvodákban, iskolákban is megfelelő legyen a szlovákoktatás, s a jövőben ne fordulhasson elő, hogy a kasszánál ülő lány nem tud szlovákul.

 

Azt gondolom egyébként, végső soron a magyar nemzetiségű fiatalok kárára megy, ha nem tanulják meg rendesen az államnyelvet, mert sok lehetőségtől fosztják meg magukat. És ez nem azt jelenti, hogy ne ápolják, s ne legyenek büszkék a saját nemzeti identitásukra is, úgy, ahogy mondjuk én vagyok büszke Szlovákiára vagy a szlovákokra.

 

(…)

 

(…) Nem vagyok hajlandó vezekelni és általánosan bocsánatot kérni azért, amit nem én követtem el. Ha a múltban bárkit személyesen megbántott bármely elődöm durva megszólalása, az SNS elnökeként elmondhatom, hogy őszintén sajnálom, és elnézést kérek. Sokszor magam is szégyenkeztem e kijelentések miatt, és méltatlannak éreztem őket a párthoz, ezért is változtattam meg az SNS-t. Ez azonban ettől még mindig az érintettek felelőssége marad, s nekik kell elszámolniuk vele. Számomra Ján Slota a múlt, és nem akarok többé foglalkozni vele.

 

(…)

 

A szeptemberben hatályba lépő szabályozás szerint számos nemzetiségi kisiskolát be kell zárni. A Híd meg akarja ezt akadályozni, támogatni fogják?

 

A vegyesen lakott vidékeken egyetlen kisiskola sem lesz bezárva, sem szlovák, sem magyar tannyelvű.

 

Ujszo.com, Danko: bocsánatot kérek Slotáért


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »