Daniel Lipšic megalapozottnak tartja a Kuciak-gyilkosság ügyében emelt vádat

Daniel Lipšic megalapozottnak tartja a Kuciak-gyilkosság ügyében emelt vádat

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze hétfőn vádat emelt a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróságon Marian K. és három további személy ellen Ján Kuciak oknyomozó újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében. Daniel Lipšic, a sértettek jogi képviselője „teljesen megalapozottnak” tartja a vádemelést. A TASR kérdésére úgy válaszolt, feltételezi, hogy az ügyben vannak még nyilvánosságra nem hozott bizonyítékok is, amelyek alátámasztják a vádiratban foglaltakat.

„A helyzet ismeretében úgy gondolom, a vádirat teljesen megalapozott, az ügyben feltárt bizonyítékok is ezt igazolják. Úgy vélem, vannak még olyan bizonyítékok, amelyeket eddig nem hoztak nyilvánosságra, és amelyek megerősítik a vádirat tartalmát, azt, hogy mi történt, és hogy ki volt a megrendelője ennek a szörnyű bűncselekménynek” – szögezte le.

Hírdetés

Lipšic még nem olvasta a vádiratot. Elmondta azonban, hogy az eljárás részeként az ügy érintettjeit értesíti az ügyészség, ezután a bíróság elküldi a vádiratot az eljárás résztvevőinek. Az ügyvéd ezt mondta, reméli, rövid időn belül, miután a szenátus megvizsgálta a viszonylag terjedelmes dokumentumot, kitűzik a fő tárgyalás időpontját, de hozzátette, nem tudja, ez mikorra tehető.

Ján Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi (Veľká Mača) házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a gyilkosság végrehajtóinak. Az ügyben Marian K.-n kívül Alena Zs.-t, Sz. Tamást, Miroslav M.-t és A. Zoltánt gyanúsítják, mindannyian vizsgálati fogságban vannak.

A Kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért (Za slušné Slovensko) kezdeményezés. Az utcai tiltakozások résztvevői az ügy kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását és előrehozott választást követeltek. Később az előrehozott választás követelésétől eltekintett a mozgalom. A gyilkosság után kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki poszton.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »