Dãncilã úgy véli, Johannis egy másik világban él

Dãncilã úgy véli, Johannis egy másik világban él

Viorica Dăncilă szociĂĄldemokrata pĂĄrtelnĂśk szerint Klaus Johannis ĂĄllamfő “egy mĂĄsik vilĂĄgban ĂŠl”, “valahol a sztratoszfĂŠrĂĄban, egy olyan RomĂĄnia fĂślĂśtt uralkodva, amelyben csak a Nemzeti LiberĂĄlis PĂĄrt lĂŠtezik”. A PSD ĂĄllamfőjelĂśltje szerda esti nyilatkozatĂĄban ismĂŠt ama meggyőződĂŠsĂŠnek adott hangot, hogy Johannis tart attĂłl, hogy kiĂĄlljon vele vitĂĄra az elnĂśkvĂĄlasztĂĄs mĂĄsodik fordulĂłjĂĄban.

“2014-ben Klaus Johannis azt mondta nekĂźnk, hogy feltĂŠtlenĂźl szĂźksĂŠg van egy nyilvĂĄnos vitĂĄra a mĂĄsodik fordulĂłba jutott jelĂśltek kĂśzĂśtt, hiszen nagyon vĂĄrjĂĄk azt a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok. Úgy tĹąnik, az elmĂşlt Ăśt ĂŠvben vĂĄltoztak az elvei ĂŠs a meggyőződĂŠsei, mert most gyakorlatilag az arcunkba mondja, hogy a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok nem ĂŠrdemelnek meg egy ilyen vitĂĄt. Ezt a logikĂĄt kĂśvetve előfordulhat, hogy rĂśvidesen azt fogja mondani nekĂźnk, a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok nem ĂŠrdemlik meg, hogy szavazatukkal kifejezhessĂŠk politikai opciĂłjukat, amennyiben nem a PNL-t tĂĄmogatjĂĄk” – fogalmazott.

Dăncilă felrótta Johannisnak, hogy az első forduló után csak azoknak mondott köszönetet, akik rá szavaztak, teljesen figyelmen kívül hagyva azokat az állampolgárokat, akik elmentek szavazni, de nem rá voksoltak.

A PSD jelĂśltje arrĂłl is beszĂŠlt, hogy az ĂĄllamfő sajĂĄt ĂŠrdemekĂŠnt prĂłbĂĄlja beĂĄllĂ­tani a kĂźlfĂśldi szavazĂĄs sikeres megszervezĂŠsĂŠt, holott – ĂĄllĂ­tja Dăncilă -, a hĂĄromnapos szavazĂĄs ĂŠs a levĂŠlszavazĂĄs lehetősĂŠgĂŠnek bevezetĂŠse, valamint a kĂźlfĂśldi szavazĂłkĂśrzetek szĂĄmĂĄnak nĂśvelĂŠse sajĂĄt kormĂĄnyĂĄnak az ĂŠrdeme.

Hírdetés

Viorica Dăncilă Ăşgy vĂŠli, Johannis ĂĄllamfő azĂŠrt nem vĂĄllalja a vele valĂł vitĂĄt, mert egy ilyen alkalmon kiderĂźlne, hogy alaptalan volt “minden szĂĄnalmas tĂĄmadĂĄs”, amelyet ellene ĂŠs a SzociĂĄldemokrata PĂĄrt ellen intĂŠzett az elmĂşlt ĂŠvekben. “De ĂŠn tĂźrelmes ember vagyok. MĂŠg vĂĄrok, hogy az elnĂśk talĂĄlja meg a kellő bĂślcsessĂŠget, erőt ĂŠs főleg bĂĄtorsĂĄgot ahhoz, hogy elfogadja a felkĂŠrĂŠsemet a vitĂĄra, amelyet a romĂĄn emberek is kĂŠrnek ĂŠs megĂŠrdemelnek” – tette hozzĂĄ.

A PSD ĂĄllamfőjelĂśltje kifejtette, elfogadta a RomĂĄn TelevĂ­ziĂł egyik mĹąsorĂĄba szĂłlĂł meghĂ­vĂĄst, ĂŠs felkĂŠri Johannist, hogy csatlakozzon hozzĂĄ. Dăncilă felsorolta a tĂŠmĂĄkat, amelyekről tĂĄrgyalni szeretne az ĂĄllamfővel. “A 2014-es kampĂĄnyban azt Ă­gĂŠrte, hogy le fog mondani az ĂĄllamfői immunitĂĄsrĂłl.

MiĂŠrt hazudott a romĂĄnoknak? Hogyan teljesĂ­tette az elnĂśki tisztsĂŠggel jĂĄrĂł kĂśtelezettsĂŠgeit, amiĂŠrt Ăśn megvĂĄlasztottĂĄk ĂŠs fizettĂŠk, ha mandĂĄtuma alatt tĂśbb időt volt szabadsĂĄgon, mint a munkahelyĂŠn? (…)

Az alkotmĂĄnyt tĂśbb Ă­zben is lĂĄbbal tiprĂł, az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg dĂśntĂŠseivel dacolĂł ĂĄllamfőkĂŠnt Ăşgy ĂŠrzi, megĂŠrdemli, hogy a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok megvĂĄlasszĂĄk egy mĂĄsodik mandĂĄtumra, amelyre ĂŠppen az alkotmĂĄny jogosĂ­tja fel? Nagy Ă­gĂŠreteket tett az orszĂĄgnak, Johannis Ăşr, pĂŠldĂĄul azt, hogy RomĂĄnia csatlakozni fog a schengeni Ăśvezethez vagy hogy vĂ­zummentesen utazhatunk az Amerikai EgyesĂźlt Államokba, de csak egy sapkĂĄval ĂŠs hĂĄrom fotĂłval jĂśtt haza onnan. NormĂĄlisnak tartja, elnĂśk Ăşr, hogy miutĂĄn Ăśt ĂŠven ĂĄt nem sikerĂźlt teljesĂ­tenie mindazt, amit felvĂĄllalt, most derĹąsen Ăşjabb mandĂĄtumot kĂŠr?” – fogalmazott Dăncilă.(agerpres)

NyitĂłkĂŠp: qmagazine.com


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »