Dãncilã szerint módosításokról lehet tárgyalni, de nem helyezik hatályon kívül a 114-as kormányrendeletet

A 2018/114-es kormányrendelet egy sor gazdaságélénkítő intézkedést tartalmaz – írja az Agerpres Viorica Dăncilă miniszterelnök hétfői képviselőházi felszólalása alapján.

“Sok manipulatív vélemény jelent meg a sajtóban, és az állampolgárok nincsenek tisztában az igazsággal. A jogszabály egy sor gazdaságélénkítő intézkedést tartalmaz a beruházások növelésével és a polgárok szempontjából előnyös projektetek támogatásával. Nem Románia találta ki ezeket az adókat, ilyeneket az Európai Unió számos más országában is alkalmaznak” – mondta a miniszterelnök.

A kormányfő szerint nem természetes, hogy “a románok kétszer akkora kamatokat fizessenek”, mint az Európai Unió többi polgára, és a 114-es rendelet célja, hogy ezek az eurómilliárdok a költségvetésbe kerüljenek, hogy “iskolákat, kórházakat és autópályákat építsenek belőle”. Mindezekre nem kerül sor, ha hatályon kívül helyezik a rendeletet, hangoztatta a kormányfő.

Hírdetés

Véleménye szerint a kormányrendelet legfontosabb része a közberuházások bővítésére vonatkozik, és az elmúlt harminc esztendőben először stratégiai szempontból kiemeltként kezeli az építőipart.

“A rendelet létrehozza a Beruházási és Fejlesztési Alapot, amely – a forradalom óta példátlan módon – egyszerűen csak egy építkezési engedély alapján finanszírozza a helyi hatóságok és egyetemek beruházásait. (…) Egy másik fontos előírás egyes stratégiailag fontos területek, a kommunikáció és az energetika jobb működtetését tűzte ki célul. A háztartási fogyasztókat a minimális fogyasztói kosár mintájára létrehozott mechanizmus védi a drágulásokkal szemben” – magyarázta a kormányfő.

Dăncilă megerősítette: a kormány nyitott a párbeszédre, és azt mondta, hogy a következő napokban találkoznak az energetikai és a kommunikációs vállaltok képviselőivel, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat.

A miniszterelnök elmondta, nem kapott arra vonatkozó jelzéseket, hogy lennének olyan beruházók, akiknek szándékában állna elhagyni az országot, és leszögezte: hajlandók módosításokról tárgyalni, de nem helyezik hatályon kívül a kormányrendeletet.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »