Dãncilã szerint egyre több ALDE-s szeretné tovább támogatni a kormányt

A Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) egyre több tagja híve a Szociáldemokrata Párttal (PSD) való együttműködés folytatásának – állította Viorica Dăncilă kormányfő szerdán.

Dăncilă azt mondta: ha Călin Popescu-Tăriceanu kizárja az ALDE-ből a környezetvédelmi, energiaügyi és a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszteri tisztségekbe általa javasolt Graţiela Gavrilescut, Ion Cupát és Ştefan Băişanut, ő másik három személyt fog javasolni, szintén az ALDE tagjai közül, elvégre az alakulat vezetője nem fogja tudni kizárni az egész szervezetet.

“Úgy vélem, hogy Tăriceanu úr nagyon figyelmesen fogja elemezni a helyzetet, mivel világos, hogy a döntéssel nem értett mindenki egyhangúlag egyet. Egyre több olyan liberális-demokrata van, aki támogatja a PSD-vel való együttműködést, vannak államtitkárok, akik maradni akarnak, vannak fiókszervezetek, és el fogjuk kezdeni a tárgyalásokat a fiókszervezetekkel. Világos tehát, hogy létezik egy többség, amely nem akar kiszállni a szövetségből, és úgy gondolom, az alakulat elnöke nem hozhat ennyire drasztikus döntéseket. (…) Ez azonban az ALDE problémája, nekik kell ezt megoldaniuk, nekem arra kell figyelnem, hogy mit csinál a PSD” – jelentette ki a miniszterelnök a Victoria-palotában.

Hozzátette, az ALDE elnökének el kellene beszélgetnie pártkollégáival.

Hírdetés

“Tăriceanu úr döntései oda vezettek, hogy az ALDE-nak immár nincs frakciója a szenátusban. Ha ugyanazt a döntést hozza meg az általam miniszternek javasolt három ALDE-képviselő esetében is, a képviselőházban is elveszíti a frakciót. (…) Elképeszt Tăriceanu úr, aki most az államelnökkel tart és a kormányt támadja” – mondta Dăncilă.

Hangsúlyozta, nem csupán a három említett képviselő gondolja úgy, hogy folytatni kell a kormánykoalíciót, hanem az ALDE több más tagja is.

“Majd meglátjuk, hogy kérünk-e bizalmi szavazatot a parlamenttől, mert nem ijedünk meg ettől sem, mivel azonban az ALDE részéről fogalmazódott meg ez a választás, hogy együtt folytassuk a kormányzást, engedtem ennek az akaratnak” – fűzte hozzá Dăncilă.

Rámutatott, értesítette telefonon Klaus Johannis államelnököt, hogy a nap folyamán elküld neki hat miniszteri kinevezési javaslatot.

Dăncilă Graţiela Gavrilescut javasolja környezetvédelmi miniszternek, illetve miniszterelnök-helyettesnek, Ion Cupát energiaügyi miniszternek, Ştefan Băişanut a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszternek. Ők mindhárman az ALDE képviselői. A kormányfő javaslata szerint ugyanakkor Dan Chirilă vezetné a belügyi, Camelia Gavrilă a tanügyi tárcát, és Dan Matei lenne a gazdasági ügyekkel foglalkozó kormányfőhelyettes. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »