Dãncilã nem tartja kizártnak egy közös PSD-ALDE-s jelölt indulását az államfõ-választásokon

Dãncilã nem tartja kizártnak egy közös PSD-ALDE-s jelölt indulását az államfõ-választásokon

Viorica Dăncilă vasárnap este jelentette be, hogy a PSD államelnök-jelöltjének kiválasztása érdekében elvégzendő belső felmérésekben egy közös, PSD-ALDE jelöltet is mérni fognak. Arra a kérdésre, hogy az ALDE elnöke, Călin Popescu-Tăriceanu fog-e szerepelni a felmérésben, a miniszterelnök azt válaszolta, “biztos”.

A kormánykoalíciót képező két párt hétfőn 11-kor találkozott.

Eddig a PSD-ből Eugen Teodorovic pénzügyminiszter, Liviu Pleșoianu képviselő és Șerban Nicolae szenátor jelentették be, hogy be szeretnének kerülni a párt felmérésébe. Ugyanakkor Mihai Fifor, a párt nemzeti tanácsának elnöke utalt rá, hogy esetleg érdekelné a dolog.

Hétfőtől megnyílik a verseny a PSD vezető tisztségeiért is. Egyelőre azonban csak Viorica Dăncilă jelentkezett az elnöki pozícióra.

Hírdetés

Annak érdekében, hogy ezen a kongresszuson ne kizárólag egyetlen induló legyen az elnöki tisztségért, több PSD-s vezető Paul Stănescut, a párt tiszavirág életű ügyvezető elnökét is győzködi az indulásra. A politikust az Olt megyei PSD támogatja az ügyvezető elnöki tisztségbe, de nincs kizárva egy meglepetésjelölt sem, hiszen szerdáig lehet jelentkezni a különböző pozíciókért folyó versenybe.

Ugyanakkor Ecatarina Andronescu tanügyminiszter indulása sem kizárt a pártelnöki tisztségért.

A PSD-sek hétvégén, június 29-én tartanak kongresszust, hogy megválasszák a formáció elnökét, ügyvezető elnökét és főtitkárát.

Olyan információk is napvilágot láttak, hogy a kongresszust követően akár jelentős átalakításra is sor kerülhet a kormányon belül. (digi24 )


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »