Dãncilã: megfontoljuk, hogy kezdeményezzük az államfõ felfüggesztését

Dãncilã: megfontoljuk, hogy kezdeményezzük az államfõ felfüggesztését

A szociĂĄldemokratĂĄk megfontoljĂĄk, hogy kezdemĂŠnyezzĂŠk az ĂĄllamfő felfĂźggesztĂŠsĂŠt – jelentette ki vasĂĄrnap este az Antena 3 televĂ­ziĂł mĹąsorĂĄban Viorica Dăncilă, a SzociĂĄldemokrata PĂĄrt (PSD) elnĂśke, bĂĄr hozzĂĄtette: attĂłl tart, hogy ez mĂŠlyĂ­tenĂŠ a politikai vĂĄlsĂĄgot.

‘Megfontoljuk, hogy kezdemĂŠnyezzĂźk az ĂĄllamfő felfĂźggesztĂŠsĂŠt, mert nem lehetsĂŠges az, hogy mĂ­g minden polgĂĄrtĂłl az alkotmĂĄny betartĂĄsĂĄt kĂŠrjĂźk, ĂŠppen ő, akinek egy pĂŠldakĂŠpnek kellene lennie, ne tartsa be az alaptĂśrvĂŠnyt. (…) MĂĄr Ă­gy is vĂĄlsĂĄgban vagyunk, vĂĄlsĂĄg van intĂŠzmĂŠnyi szempontbĂłl, vĂĄlsĂĄg van a tĂśrvĂŠnyek ĂŠs normatĂ­v jogi aktusok szempontjĂĄbĂłl, amelyeket el kell fogadnunk, vĂĄlsĂĄg van a stabilitĂĄs ĂŠs bizalom tekintetĂŠben, ĂŠs van egy elnĂśkĂźnk, aki mindezt figyelmen kĂ­vĂźl hagyja, ĂŠs kĂźlfĂśldi lĂĄtogatĂĄsra indul” – fejtette ki Viorica Dăncilă.

Hírdetés

MeglĂĄtĂĄsa szerint a politikai vĂĄlsĂĄg egy Ăşj tĂśbbsĂŠg lĂŠtrehozĂĄsĂĄval oldhatĂł fel, amihez szĂźksĂŠg van az elnĂśk tĂĄmogatĂĄsĂĄra. BĂĄr az ĂĄllamfő megĂŠrdemlenĂŠ, hogy ‘azonnal’ felfĂźggesszĂŠk, nem szeretnĂŠk a bizlamatlansĂĄgi indĂ­tvĂĄny okozta vĂĄlsĂĄgot tovĂĄbb mĂŠlyĂ­teni, ezĂŠrt mĂŠg gondolkodnak ezen – nyilatkozta a tĂĄvozĂł miniszterelnĂśk. HozzĂĄtette: ĂŠrtelmezhető lenne az ĂĄllamfő felfĂźggsztĂŠsĂŠt kezdemĂŠnyezni az elnĂśkvĂĄlasztĂĄsi kampĂĄny alatt, mert azt az ĂŠrzĂŠst kelthetnĂŠ, hogy ‘fĂŠlnek’ kiĂĄllni ellene.

A PSD elnöke szerint az államfőnek lehetőséget kell találnia arra, hogy akár néhány napra is, kinevezze az ügyvivő miniszterket, hogy feloldják az adminisztrációban bekövetkezett fennakadásokat.(agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »