Dãncilã Johannis szemére vetette, hogy Románia még nem tagja a schengeni övezetnek

Dãncilã Johannis szemére vetette, hogy Románia még nem tagja a schengeni övezetnek

Több kérdést intézett kedd este a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje, Viorica Dăncilă ellenjelöltjének, Klaus Johannisnak, hangsúlyozva, hogy az államfő nem tartotta be az elnök mentelmi jogának eltörlésére, illetve Románia schengeni csatlakozására vonatkozóan tett ígéreteit.

A parlamentben tartott sajtĂłtĂĄjĂŠkoztatĂłn Dăncilă azt mondta, mivel Iohannis elnĂśk nem vĂĄllalta a jelĂśltek vitĂĄjĂĄt, a mĂŠdiĂĄn keresztĂźl kĂ­vĂĄn feltenni neki tĂśbb kĂŠrdĂŠst, amelyekre – meglĂĄtĂĄsa szerint – a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrok is vĂĄlaszt vĂĄrnak. “Nem azt kĂŠrdem, hogy mit tett mandĂĄtumĂĄnak Ăśt ĂŠve alatt, hanem azt kĂŠrdezem, hogy miĂŠrt nem tett semmit? (…) Milyen ĂŠrzĂŠs volt minden hĂłnapban felvenni a fizetĂŠst Ăşgy, hogy kĂśzben semmit nem tett a romĂĄn ĂĄllampolgĂĄrokĂŠrt?” – fogalmazott.

Dăncilă rĂĄmutatott, bĂĄr Johannis Ă­gĂŠretet tett arra, hogy eltĂśrli az ĂĄllamelnĂśk mentelmi jogĂĄt, erre mĂŠgsem kerĂźlt sor. “MiĂŠrt hazudott a romĂĄnoknak? MiĂŠrt nem Ă­rt ki referendumot? Nekem sem volt szĂźksĂŠgem a mentelmi jogra. Ön mitől fĂŠlt? Csak nem a dossziĂŠi, az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄssal valĂł problĂŠmĂĄi ijesztettĂŠk meg?” – tette fel a kĂŠrdĂŠst.

A PSD államfőjelöltje arról is beszélt, hogy a nagyszebeni európai uniós csúcstalálkozón Johannis azt ígérte, Románia csatlakozni fog a schengeni övezethez.

“FelvĂĄllalja-e Ăśn ezt a kĂźlpolitikai kudarcot? MandĂĄtumĂĄnak Ăśt ĂŠve alatt azĂŠrt ezt meg lehetett volna oldani. Technikai szempontbĂłl RomĂĄnia teljesĂ­ti a feltĂŠteleket. Ön kĂŠpviselt bennĂźnket az EurĂłpai TanĂĄcsban, mĂŠgsem csatlakoztunk a Schengenhez. Tudja-e, hogy ez egy politikai dĂśntĂŠs?” – mondta.

Hírdetés

Viorica Dăncilă szerint Johannis minden alkalommal “szĂŠlsősĂŠges diskurzussal” ĂĄllt elő, azt hangoztatva, hogy a PSD-nek el kell tĹąnnie.

Johannis tart az autentikus párbeszédtől:

A Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltje szerint az államfő megosztotta és megosztja az ország lakosságát, és most az újságírók között is különbséget tesz.

“Úgy gondolja, hogy a sajtĂł egy rĂŠsze megĂŠrdemli, hogy rĂŠszt vegyen a vitĂĄn, a mĂĄsik rĂŠsze nem ĂŠrdemli meg. FĂźggetlenĂźl attĂłl, hogy a mĂŠdia ĂŠrtĂŠkel tĂŠged, vagy ellensĂŠgesen viszonyul hozzĂĄd, korrekt hozzĂĄĂĄllĂĄsod kell hogy legyen vele szemben” – fogalmazott. HozzĂĄtette, nagyon remĂŠlte, hogy mĂŠgiscsak sor kerĂźl a jelĂśltek vitĂĄjĂĄra, “de Ăşgy tĹąnik, Klaus Johannis csak olyanokkal akar vitĂĄzni, akiket kedvel ĂŠs akik elfogadjĂĄk őt” – mondta, utalva az ĂĄllamfő ĂĄltal kezdemĂŠnyezett, szintĂŠn kedd este zajlĂł vitĂĄra, amelyre ĂşjsĂĄgĂ­rĂłkat, politolĂłgusokat hĂ­vtak meg.

Dăncilă kiemelte, szĂĄmos “sĂŠrtĂŠs ĂŠs hazugsĂĄg” elhangzott Johannis rĂŠszĂŠről vele kapcsolatban.

“Azt lĂĄtom, hogy tart az autentikus pĂĄrbeszĂŠdtől, tart a kĂŠrdĂŠsektől, tart a kĂŠnyelmetlen igazsĂĄgoktĂłl. SzĂĄmos sĂŠrtĂŠs, szĂĄmos hazugsĂĄg elhangzott Klaus Iohannis rĂŠszĂŠről velem kapcsolatban. Úgy vĂŠlem, hogy egy szemtől szembeni vita rĂĄvilĂĄgĂ­tott volna arra, milyenek vagyunk is valĂłjĂĄban, mennyire vagyunk felkĂŠszĂźlve az ĂĄllamelnĂśki tisztsĂŠgre, ĂŠs főleg arra, hogy mit valĂłsĂ­tottunk meg az ĂĄltalunk betĂśltĂśtt ĂĄllami tisztsĂŠgben – Klaus Johannis az alatt az Ăśt ĂŠv alatt, amĂ­g RomĂĄnia elnĂśke volt, jĂłmagam pedig az alatt az egy ĂŠv ĂŠs kilenc hĂłnap alatt, amĂ­g RomĂĄnia miniszterelnĂśke voltam” – hangoztatta, hozzĂĄtĂŠve, ismertetni fogja kormĂĄnyfői tevĂŠkenysĂŠgĂŠnek mĂŠrlegĂŠt, hogy az emberek tudjĂĄk ĂśsszehasonlĂ­tani azt az ĂĄllamfő megvalĂłsĂ­tĂĄsaival. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »