Dãncilã: az MCV-jelentés diszkriminálja Romániát

Az EgyĂźttmĹąkĂśdĂŠsi ĂŠs EllenőrzĂŠsi Mechanimus (MCV) keretĂŠben kĂŠszĂ­tett legfrissebb jelentĂŠs diszkriminĂĄlja RomĂĄniĂĄt ĂŠs BulgĂĄriĂĄt az EurĂłpai UniĂł tĂśbbi ĂĄllamĂĄhoz kĂŠpest – jelentette ki kedden Viorica Dăncilă tĂĄvozĂł kormĂĄnyfő.

Dăncilă kifejtette: a Romåniåt Ês Bulgåriåt monitorizåló rendszert vagy meg kell szßntetni, vagy ki kell terjeszteni az Európai Unió (EU) valamennyi tagållamåra.

Hírdetés

“Az MCV csak RomĂĄniĂĄra ĂŠs BulgĂĄriĂĄra vonatkozik, a tĂśbbi tagĂĄllamot nem vetik alĂĄ ennek a mechanizmusnak. Vagy dĂśntĂŠs szĂźletik e mechanizmus kiterjesztĂŠsĂŠre az Ăśsszes tagĂĄllam szintjĂŠre, ĂŠs remĂŠljĂźk, hogy RomĂĄnia elnĂśke valamennyi tagĂĄllam szĂĄmĂĄra egyenlő bĂĄnĂĄsmĂłdot kĂŠr, vagy ha nem, akkor BulgĂĄria ĂŠs RomĂĄnia tekintetĂŠben is el kell ezt tĂśrĂślni”- mondta Dăncilă.

A távozó kormányfő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az általa vezetett kormány nem avatkozott be az igazságszolgáltatás munkájába, és kifejezte azon meggyőződését, hogy a következő MCV-jelentésben Klaus Johannis elnököt szankcionálják.

“Azt gondolom, hogy a kĂśvetkező MCV-jelentĂŠsben Johannis elnĂśkĂśt szankcionĂĄljĂĄk, tekintettel arra, hogy kĂŠrte a Szervezett BĹąnĂśzĂŠs ĂŠs Terrorizmus Elleni ÜgyĂŠszsĂŠg (DIICOT) főügyĂŠszĂŠnek lemondĂĄsĂĄt, illetve az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsban tĂśrtĂŠnő visszaĂŠlĂŠseket kivizsgĂĄlĂł kĂźlĂśnleges ĂźgyosztĂĄly felszĂĄmolĂĄsĂĄt. Én nem minősĂ­tem, hogy ezek a dolgok jĂłk-e vagy sem, de Ăşgy gondolom, hogy ezeket az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsban rĂŠszt vevőknek, a bĂ­rĂĄknak ĂŠs ĂźgyĂŠszeknek kell megoldaniuk, ĂŠs sem a romĂĄn ĂĄllamfőnek, sem a miniszterelnĂśknek, sem senki mĂĄsnak sem szabadna beavatkoznia az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄsba” – mondta Dăncilă. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »