Dãncilã a Bãsescu-Boc pároshoz haspnlította a Johannis-Orban duót

A “Băsescu-Boc pĂĄroshoz” hasonlĂ­totta Viorica Dăncilă szociĂĄldemokrata pĂĄrtelnĂśk a Johannis-Orban kettőst, hangsĂşlyozva, az Orban-kormĂĄny szerdai ĂźlĂŠsĂŠn rĂŠszt vevő ĂĄllamfő Ăşgy viselkedett, mint “egy osztĂĄlyfőnĂśk, aki a nĂŠp elĂŠ vezette tanulĂłjĂĄt”.

A volt miniszterelnĂśk azt mondta szerdĂĄn, Klaus Johannis elnĂśk ĂŠs miniszterelnĂśk is egy szemĂŠlyben. “LĂĄthattuk a Johannis-Orban kettőst, amely nagyban hasonlĂ­t a Băsescu-Boc pĂĄroshoz. Úgy tett, mint egy osztĂĄlyfőnĂśk, aki a nĂŠp elĂŠ vezeti a tanulĂłjĂĄt. CsodĂĄlkozom, hogy nem hĂşzta meg a fĂźlĂŠt” – fogalmazott Dăncilă. A PSD-elnĂśk felrĂłja Johannisnak, hogy mĂĄris “nehĂŠz ĂśrĂśksĂŠgről” beszĂŠl, bĂĄr a minisztĂŠriumok egy rĂŠszĂŠnĂŠl mĂŠg nem tĂśrtĂŠnt meg az ĂĄtadĂĄs-ĂĄtvĂŠtel. “UniĂłs szinten a mĂĄsodik legnagyobb gazdasĂĄgi nĂśvekedĂŠs, 3,8%-os munkanĂŠlkĂźlisĂŠgi rĂĄta, emelt nyugdĂ­jak ĂŠs bĂŠrek – ez a PSD ĂĄltal hĂĄtrahagyott nehĂŠz ĂśrĂśksĂŠg” – nyomatĂŠkosĂ­totta.

Hírdetés

Dăncilă felkĂŠrte Johannis elnĂśkĂśt, hogy “mondja el, mit fog tenni miniszterelnĂśkkĂŠnt, milyen intĂŠzkedĂŠseket hoz a polgĂĄrok ĂŠrdekĂŠben”.

“Ha amĂşgy is Johannis RomĂĄnia kormĂĄnyfője, akkor jĂśjjĂśn, ĂŠs mondja el, hogy mit fog tenni a romĂĄnok miniszterelnĂśkekĂŠnt. Mert egy kudarcos kormĂĄnyrĂłl beszĂŠl. Mi azt mondjuk, hogy neki volt egy kudarcos elnĂśki mandĂĄtuma. MiutĂĄn Ăśt ĂŠvig nagyrĂŠszt szabadsĂĄgon volt, vilĂĄgos, hogy nem lĂĄthatta, hogy milyen intĂŠzkedĂŠsek tĂśrtĂŠntek RomĂĄnia ĂŠrdekĂŠben. TalĂĄn Klaus Werner Johannis miniszterelnĂśk szĂłl arrĂłl is, hogy (…) mi lesz a minimĂĄlbĂŠr emelĂŠsĂŠvel, amelyre a vonatkozĂł hatĂĄrozatot első olvasatban megtĂĄrgyaltuk a kormĂĄnyĂźlĂŠsen, hogy Johannis kormĂĄnyfő Ăśsszevonja ĂŠs bezĂĄrja-e a kĂłrhĂĄzakat, hogy Johannis kormĂĄnyfő tovĂĄbbviszi-e a vakĂĄciĂłs csekkeket, a mezőgazdasĂĄg fejlesztĂŠsĂŠre kidolgozott programokat (….). Azt gondolom, hogy aki ĂĄtveszi Cotroceni vezetĂŠsĂŠt, az valĂłban beszĂŠlhet nehĂŠz ĂśrĂśksĂŠgről, mert egy olyan elnĂśkĂźnk volt, aki alig volt jelen, aki most hirtelen nagyon aktĂ­v lett, mert meg van az ‘ĂŠn kormĂĄnyom’, valĂłszĂ­nĹąleg meg lesz az ‘ĂŠn biztosom’, az ‘ĂŠn parlamentem’, ĂŠs meg akarja mutatni, hogy kĂŠpes diktĂĄtorkĂŠnt vezetni az orszĂĄgot. Egy olyan elnĂśk, aki most felrĂłja, hogy nem hoztunk dĂśntĂŠst a Zsil-vĂślgyi bĂĄnyĂĄszok problĂŠmĂĄinak megoldĂĄsĂĄra, de azt elfelejti, hogy ő nem tartotta tiszteletben az alkotmĂĄnybĂ­rĂłsĂĄg hatĂĄrozatĂĄt, amely szerint kĂśtelessĂŠge lett volna Ăźgyvivő energiaĂźgyi minisztert kinevezni, ĂŠs emiatt nem adhattunk ki sĂźrgőssĂŠgi kormĂĄnyrendeletet. (…). De Ăşgy tĹąnik, hogy ő csak azokrĂłl a dolgokrĂłl beszĂŠl, amelyek megfelelnek neki, de ĂŠn hiszek abban, hogy a romĂĄnok kĂźlĂśnbsĂŠget tudnak tenni a jĂł ĂŠs a rossz, a valĂłdi ĂŠs a hamis kĂśzĂśtt” – fejtette ki a PSD vezetője.

“A PSD szankcionĂĄlni fog minden olyan intĂŠzkedĂŠst, amit ez a Johannis ĂĄltal vezetett kormĂĄny a romĂĄnok ĂŠrdekei ellen hoz” – szĂśgezte le Viorica Dăncilă. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »