Dán világháborús film tarolt a miskolci Cinefesten

Dán világháborús film tarolt a miskolci Cinefesten

Makk Károly ünneplésével és a hivatalos díjátadóval zárult szombaton a 13. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol a kilencvenéves magyar rendezőfenomén életműdíjat kapott. A zárógálán egy kivételes dán alkotás, A homok alatt három elismerést is kapott, a Pressburger Imréről elnevezett fődíjat pedig egy bronxi fiatalokról szóló, amerikai független film nyerte. Magyar mozgóképeket is díjaztak Miskolcon.

Rendkívüli érzékenységgel meséli el a történetet ez a film, a színészi játék és a rendezői munka pedig csodás – ezzel indokolta a nemzetközi zsűri, miért A semmiből című amerikai független filmnek ítélte oda az idei Cinefest fődíját. A Pressburger Imre-díjat nyert alkotás főhőse három, papírok nélküli bronxi fiatal. Egyszerre igyekeznek leérettségizni, valamint papírokat szerezni, hogy legálisan az Egyesült Államokban maradhassanak.

Az amerikai álom utáni vágy fődíjat ért, de az idei miskolci filmfesztivál igazi nyertese egy dán mozi lett, összesen három elismerést is kapott. A homok alatt (Under sandet) megtörtént eseményeket dolgoz fel: a második világháború után Dániában fiatal német hadifoglyokkal kezdik el felszedetni azt a kétmillió taposóaknát, amelyet a nácik a dán tengerpartokon szórtak szét a világégés során. A védőfelszerelés nélkül végzett munkában több mint kétezer ember halt meg. A homok alatt a zsűri nagydíja, a Zukor Adolf-díj mellett a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (Fipresci) és az ökumenikus zsűri díját is megkapta. Martin Zandvlie drámája számos egyéb nemzetközi díjat nyert már korábban, valamint esélyes arra, hogy Dánia Oscar-nevezettje legyen a külföldi film kategóriában. A produkció a dán film sikerszériájának méltó folytatója, olyan történetet dolgozott fel szikár objektivitással, amely eddig nem kapott különösebb figyelmet a világháború rémségeiből.

Az amerikai és dán nyertesek mellett magyarok is kaptak elismeréseket Magyarország legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján. Hajdu Szabolcs filmje, az Ernelláék Farkaséknál a vetítése után nagy tapsot és közönségdíjat kapott. Hajdu korábban Karlovy Varyban nyert fődíjat, és az egyik jelentős „A kategóriás” seregszemlén aratott diadalával a legsikeresebb művé vált, amelyet az Amerikai Filmakadémia figyelmébe lehetett volna idén ajánlani. Nem véletlen, hogy a Cinefesten is felerősödtek azok a kritikus vélemények, miszerint az Ernelláék Farkaséknál azért nem lett Magyarország Oscar-nevezettje a külföldi filmek között, mert nem a filmalap támogatásával készült.

Hajdu közönségdíja mellett egy másik magyar érintett is volt a díjátadón: a román–magyar koprodukcióban készült Utazás apánkkal az Artmozik Nemzetközi Szövetségének (Confédération Internationale des Cinémas d’Art et d’Essai) díját kapta (CICAE). Anca Miruna Lazarescu megtörtént eseményeket feldolgozó drámája 1968-ban játszódik: egy apa és két fia Romániából az NDK-n keresztül szeretne nyugatra jutni, ám váratlanul közbeszólnak a prágai tavasz eseményei.

A Cinefesten néhány napja Európa-díjat vehetett át az Oscar-díjas világsztár, Juliette Binoche, a zárógálán pedig életműdíjat kapott Makk Károly. A magyar rendező is nyugodtan nevezhető világsztárnak a Szerelem, a Ház a sziklák alatt, a Megszállottak és az Egymásra nézve remekművei révén. A 90 éves maestro elismerése méltó lezárása volt egy kivételes színvonalú nemzetközi filmfesztiválnak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »