Dan Tanasă román nemzeti színekbe öltöztetné Sepsiszentgyörgyöt december elsejére

A magyarellenes megnyilvánulásairól, a feljelentéseiről, valamint a pereiről elhíresült Tanasă közleményben hozta nyilvánosságra felhívását, amelyben úgy fogalmaz: nyilvánosan felszólítja a polgármestert, hogy adja meg az „illő tiszteletet” a román nemzeti ünnepnek, és december elsején ugyanúgy lobogózza fel román zászlókkal a várost, mint ahogy tette március 15-én a magyarság ünnepén.

„Közeledik Románia nemzeti ünnepe, és felidézzük, hogy Sepsiszentgyörgy RMDSZ-es polgármestere március 15-én kiemelkedő szervezői készségről tett tanúbizonyságot több tucatnyi nagy méretű magyar zászlót tűzött ki az egész városban.

Hírdetés

Nyilvánosan felszólítom, hogy Románia nemzeti ünnepére ugyanazokra a helyszínekre ugyanakkora román zászlókat tegyen ki” – olvasható a közleményben.

Idén márciusban Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármestereket tíz-tíz ezer lejre bírságolta meg a Kovászna megyei prefektúra, amiért a március 15-i ünnepségre a magyar mellé nem tűztek ki román zászlókat is. Antal Árpád megfellebbezte a büntetést, arra hivatkozva, hogy a prefektusnak nem volt törvényes alapja a bírságolásra, hiszen nem az elhíresült zászlótörvény, hanem a 2001-ben elfogadott 1157-es kormányhatározat alapján díszítették ki a városokat, ez pedig kimondja, az országos szervezettel rendelkező nemzeti kisebbségek a saját rendezvényeiken használhatják jelképeiket. Március 15-én nem Magyarország hivatalos zászlaját, hanem a magyarság jelképeit tűzték ki. – írja a szekelyhon.ro


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »