Dan Tanasã most a Gyárfás Jenõ Képtár homlokzatába kötött bele

Dan Tanasã most a Gyárfás Jenõ Képtár homlokzatába kötött bele

IsmĂŠt jĂłl megvĂŠdelmezte az orszĂĄg hivatalos nyelvĂŠt Dan „CsakazĂŠrtisfeljelentelek” Tanasă, aki azt kĂśvetelte, hogy a sepsiszentgyĂśrgyi GyĂĄrfĂĄs Jenő KĂŠptĂĄr homlokzatĂĄn levő feliratot Ăşgy mĂłdosĂ­tsĂĄk, hogy a magyar megnevezĂŠst helyezzĂŠk a romĂĄn alĂĄ. A Bukaresti TĂśrvĂŠnyszĂŠk pedig mĂşlt pĂŠnteken alapfokon neki adott igazat.

A homlokzaton lévő felirat a következőképpen van elhelyezve: GALERIILE DE ARTĂ Gyárfás Jenő KÉPTÁR. Úgy, hogy középen a művész aláírását alakították ki.

FotĂł: Szekeres Attila ForrĂĄs: HĂĄromszĂŠkFotĂł: Szekeres Attila ForrĂĄs: HĂĄromszĂŠk

A HĂĄromszĂŠk napilap beszĂĄmolĂłja szerint Tanasă a MĂŠltĂłsĂĄggal EurĂłpĂĄban PolgĂĄri EgyesĂźlet nevĂŠben indĂ­tott pert a KovĂĄszna megyei tanĂĄcs elnĂśke ĂŠs a mĂşzeum igazgatĂłja ellen – az ĂĄllam hivatalos nyelvĂŠnek tiszteletben tartĂĄsa ĂŠrdekĂŠben – ĂŠs azt kĂśvetelte, hogy a magyar kifejezĂŠst helyezzĂŠk a romĂĄn szĂśvegrĂŠsz alĂĄ.

Hírdetés

A fővĂĄrosi tĂśrvĂŠnyszĂŠk mĂşlt pĂŠnteken hozott Ă­tĂŠletet az Ăźgyben, ĂŠs elrendeltĂŠk, hogy a kĂŠptĂĄron a magyar nyelvĹą „KĂŠptar” feliratot az alperesek helyezzĂŠk az ĂĄllam hivatalos nyelvĂŠn megjelenĂ­tett „Galeriile de artă” szĂśvegrĂŠsz alĂĄ, tovĂĄbbĂĄ egy 50 lejes perkĂśltsĂŠget is tĂŠrĂ­tsenek meg a felperesnek.

Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke a lap értesülésére elmondta, hogy az ítéletet meg fogják fellebbezni, továbbá arról is tájékoztatott, hogy a képtár bejáratánál ott van a hivatalos névtábla, amelyen a jogszabályoknak megfelelőlen van feltüntetve az intézmény neve: először román, alatta pedig magyar és angol nyelven.

A megyei tanĂĄcs elnĂśkĂŠnek elmondĂĄsa szerint az ĂŠpĂźlet homlokzatĂĄn nincs tĂĄbla, az ottani felirat mĹąvĂŠszi alkotĂĄs, mely a GyĂĄrfĂĄs Jenő KĂŠptĂĄrt hivatott nĂŠpszerĹąsĂ­teni. TamĂĄs SĂĄndor szerint a tĂśrvĂŠnyszĂŠk mostani dĂśntĂŠsĂŠből is az lĂĄtszik, hogy nem az igazsĂĄg szolgĂĄltatĂĄsa a cĂŠl, hanem a „szĂŠkelyek megrekcumozĂĄsa”. (HĂĄromszĂŠk/hĂ­rszerk.)

NyitĂłkĂŠp: Szekeres Attila/HĂĄromszĂŠk


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »