Dan Barna marad az USR elnöke, még várat magára a fúzió Dacian Cioloș pártjával

Dan Barna marad az USR elnöke, még várat magára a fúzió Dacian Cioloș pártjával

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) tagjainak háromnegyede úgy döntött, hogy Dan Barnának maradnia kell az alakulat élén. Ezt maga a pártelnök jelentette be szerdán.
Dan Barna az USR tagjai között végzett konzultáció eredményéről számolt be sajtótájékoztatóján. A párttagság körében végzett konzultáción konkrétan arra a kérdésre kellett választ adni, hogy Dan Barnának le kell-e mondania az USR elnöki tisztségéről. Barna közölte, hogy a válaszadók úgy döntöttek, folytatnia kell a munkát.

„A konzultáció résztvevőinek 75 százaléka, gyakorlatilag a párt háromnegyede úgy érezte, hogy nem kell lemondanom. Egész pontosan a megkérdezettek 74,47 százaléka nemmel válaszolt a kérdésre, 24 százaléka pedig igennel. Gyakorlatilag 7 189 párttag úgy gondolja, hogy folytatnunk kell” – mondta Barna a sajtótájékoztatón.

Hírdetés

Az államfőválasztás első fordulójában a szavazatok 15 százalékának megszerzésével a harmadik helyen végzett Dan Barna hozzátette: az USR tagjainak döntése „világos, egyértelmű”.

„Ez gyakorlatilag olyan eredmény, amelyért köszönetet mondok a kollégáknak. Olyan eredmény, amely arra késztet bennünket és arra kötelez engem, hogy összpontosítsunk a következő politikai célokra. Vasárnap választások lesznek. Arra biztatom a választókat, hogy menjenek el szavazni. Arra kérem támogatóinkat, hogy szavazzanak a jelenlegi elnökre, majd ezt követően visszatérünk a parlamenti logikába, nyomon követjük a kormány tevékenységét, mindent megteszünk, hogy az Orban miniszterelnök által tett ígéret, miszerint a polgármestereket két fordulóban válasszák meg, megvalósuljon” – mondta Dan Barna.

A jobbközép USR elmondta azt is, hogy a helyhatósági választások előtt nem valószínű az alakulat és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Pártja (PLUS) egybeolvadása. Meglátása szerint az USR és a Dacian Cioloș volt technokrata kormányfő vezette pártszövetség (USR-PLUS) megerősödve jött ki a választásokból. Hozzátette: az USR PLUS-nak és a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL) közös jelöltet kell állítania a bukaresti főpolgármesteri tisztség elnyeréséhez.

Az USR tagjai péntektől öt napon keresztül online szavaztak arról, hogy Dan Barna továbbra is a párt vezetésében maradjon-e vagy sem. Az USR közleménye szerint a belső konzultáció öt napján 9 665 párttag szavazott. A konzultációra az USR vezetőjének kérésére került sor. A pártelnök azért kért bizalmi szavazást a tagságtól, mert az államelnök-választások első fordulóján nem érte el a várt eredményt, és nem jutott be a második fordulóba.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »